Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Blokiran put Podgorica – Cetinje: Sukob demonstranata i policije

crna gora-protesti (1)

Oni su uzvikivali “Ovo je Crna Gora” i ” E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”

Uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija koje već danima izaziva burne reakcije u javnosti, situacija u Cetinju je krajnje napeta.

Predstavnici SPC-a su vjernicima unaprijed poručili da ne dolaze na Cetinje jer će se vjerski obred održati isključivo u prisustvu svećenika i patrijarha SPC. Crnogorski domoljubi namjeru SPC-a da vjerski obred ustoličenja održe baš u crnogorskoj istorijskoj i vjerskoj prijestolnici Cetinje vide kao čin provokacije i omalovažavanja Crnogoraca. U medijskim istupima su ranije poručili da neće dopustiti da se to dogodi, a današnja izvješća s terena svjedoče koliko su ozbiljni u tome.

Od ranog jutra u Cetinje pristižu crnogorski domoljubi – komiti. Oko Cetinjskog manastira je razmješten policijski kordon uz metalnu, zaštitnu ogradu, a u jednom trenutku manja grupa građana je počupala i srušila metalne šipke.

Također, grupa građana blokirala je magistralnu prometnicu između Podgorice i Cetinja, postavivši barikadu od automobilskih guma. Prethodno su blokirali i kružni tok na ulazu u Cetinje, a na brojnim snimkama prosvjeda koje kruže društvenim mrežama vidi se razbacana šuta, kamenje i prevrnuti kontejneri.

Objavljeni su i videozapisi žestokih sukoba s policijom. Nova.rs javlja kako su demonstranti probili dva policijska kordona. Okupljena masa jurnula je prema policiji i gađala ih raznim predmetima. Policija je na napade odgovorila bacanjem suzavca. Demonstranti su nosili crnogorske zastave, a neki i majice s likom Mila Đukanovića.

Pritom demonstranti pripadnicima crnogorske policije uzvikuju ‘Izdaja, izdaja’.

Kafići u crnogorskoj istorijskoj i vjerskoj prijestolnici su puni, a veliki broj građana je došao svojim automobilima zbog čega su blokirani prilazi Cetinju. U 15 sati, kako je najavljeno, svi kafići bi trebali biti zatvoreni.

Jučer je predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Najavljeno je da će svi zastupnici DPS-a prisustvovati prosvjedima na Cetinju, a mogućnost priključenja ranije je najavio i sam predsjednik Crne Gore. Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pozvali su ranije na smirivanje napetosti ističući da će država svima zajamčiti sigurnost.