Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čuju se rafali

Neredi na sjeveru Kosova, ima povrijeđenih. Vučić šalje vojsku na granicu

Foto: Screenshot/ RTS
Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši stepen

“Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom”, rekao je ministar Vučević

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je nešto prije 14h naredbu Vojsci Srbije da podigne borbenu gotovost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

“Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom”, rekao je Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda, prenosi N1.

On je kazao da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego to ugrožava bezbjednost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

“Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu”, zaključio je Vučević.

Bačeni šok-bombe i suzavci

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotovali, novi gradonačelnik je trebao tokom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade opštine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti. Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla u zgradu opštine Zvečan pošto je prethodno ispred opštine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok-bombe. Čuli su se i pucnjevi.

U Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak ljudi s povredama od šok-bombi i suzavca, ali i od udaraca tokom upada pripadnika kosovske policije u zgradu opštine Zvečan, rekli su ljekari tog centra. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše povrede. Do protesta dolazi nakon masovno bojkotovanih lokalnih izbora.

Oko 50.000 Srba koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova, uključujući Zvečan, nije glasalo na lokalnim izborima 23. aprila u znak protesta jer njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije postignutom u martu.

Odaziv na izbore bio je 3.47 posto, a lokalni Srbi rekli su da neće sarađivati s novim gradonačelnicima u četiri općine, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju. Prethodno je policija u Prištini objavilasaopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske urede u četiri sjeverne općine.