digitalni samit

Bregu: Stvaranje sistema digitalnog identiteta za građane zapadnog Balkana

majlinda-bregu

Domaćin četvrtog Digitalnog samita zapadnog Balkana bila je Vlada Crne Gore i održava se u okviru Berlinskog procesa i Programa za zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas je na 4. Digitalnom samitu zapadnog Balkana koji se održava u Podgorici, predložila stvaranje sistema digitalnog identiteta za građane zapadnog Balkana, po evropskom modelu.

Ona je na zatvaranju samita kazala da građanima treba omogućiti da imaju pouzdan digitalni identitet, jer, kako je rekla, to je način da ih dovedete u okvire formalne ekonomije.

– Koristim ovu priliku da predložim ministrima odgovornim za digitalni program da se počne sa veoma zahtjevnim, ali korisnim procesom stvaranja digitalnog identiteta s ciljem da se građanima i privrednim subjektima sa zapadnog Balkana ponude digitalni novčanici kojima će se njihov nacionalni digitalni identitet moći povezati sa dokazima o drugim ličnim dokumentima i podacima kao što su vozačke dozvole, diplome, bankovni računi i slično – rekla je Bregu.

Evropska unija, dodala je ona, taj proces je započela prije više mjeseci, saopćeno je iz RCC-a.

– Podaci predstavljaju moć i neke države koriste digitalnu infrastrukturu da na taj način osnaže svoje građane. Vjerujem da ekonomije zapadnog Balkana mogu pronaći način da to i same primjene, a mi smo u RCC-u spremni da ih u tome podržimo svim potrebnim regionalnim aktivnostima – istakla je Bregu.

Digitalni program za zapadni Balkan koji RCC podržava sadrži različite regionalne aktivnosti u brojnim oblastima obuhvaćenim Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište (CRM) kao što su Koalicija zapadnog Balkana za digitalne vještine i digitalna radna mjesta, provedba Memoranduma o razumijevanju o planu za 5G mrežu, rad na ostvarivanju bržih, jeftinijih i lakših prekograničnih transakcija, ubrzan slobodan protok podataka – peta sloboda zajedničkog tržišta, itd.

Domaćin četvrtog Digitalnog samita zapadnog Balkana bila je Vlada Crne Gore i održava se u okviru Berlinskog procesa i Programa za zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana.

Prvi Digitalni samit zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, drugi 2019. u Beogradu, a treći prošle godine u Tirani.