dobijaju borbu protiv virusa

Britanija počinje s uvođenjem vakcine Moderna, polovina stanovnika vakcinisana

moderna

Moderna će biti treća vakcina koju će se upotrijebiti u Britaniji nakon vakcina Oxford-AstraZeneca i Pfizer,

Britanija u srijedu u Walesu započinje s uvođenjem vakcine Moderna i očekuje da će vakcina sljedećih dana biti dostupna u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva kao poticaj zdravstvenom sistemu zemlje nakon što je masovna vakcinacija počela usporavati.

Moderna će biti treća vakcina koju će se upotrijebiti u Britaniji nakon vakcina Oxford-AstraZeneca i Pfizer, a dolazi u vrijeme kad isporuka vakcina iz AstreZenece počinje usporavati zbog problema s proizvodnjom, uključujući proizvodnju u Indiji, izvještava Reuters.

“Oduševljen sam što danas možemo započeti s uvođenjem vakcine Moderna u zapadnom Walesu. Danas započinjemo s trećom odobrenom vakcinom. Gdje god da živite, kad vas nazovu, uzmite vakcinu”, rekao je državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Matt Hancock

Premijer Boris Johnson pozvao je ljude na vakcinaciju čim ih pozovu.

Ujedinjeno Kraljevstvo vakcinisalo je 31,6 miliona ljudi prvom dozom i primijenilo je 5,5 miliona druge doze. Uskoro će vakcinisati polovinu svoje ukupne populacije.

Izrael je svjetski lider u vakcinisanju svog stanovništva protiv COVID-a, a slijede Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Bahrein, Srbija i Mađarska.