Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj ubijenih u terorističkim napadima u Bagdadu porastao na 156 osoba

bagdad napad34

Broj stradalih u dva teroristička napada u centru Bagdada porastao je na 156 poginulih i 185 ranjenih osoba, a u Iraku je zbog tog napada proglašena trodnevna nacionalna žalost, javlja Anadolu Agency (AA).

Rano jutros u centralnom bagdadskom distriktu Karada eksplodirala je autobomba, a riječ je o trgovačkom kvartu kojeg uglavnom naseljavaju šiiti, ali i posjećuju stnovnici iz svih dijelova Bagdada.

Iračko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u terorističkom napadu u Karadi ubijena najmanje 151, a ranjeno 185 osoba.

U snažnoj eksploziji devastirano je nekoliko zgrada, a spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine i strahuju da bi bilas stradalih mogao rasti.

Nedugo nakon eksplozije u Karadi, odjeknula je još jedna eksplozija u istočnom dijelu Bagdada i tom prilikom je ubijeno najmanje pet, a ranjeno 16 osoba.

Odgovornost za napad u kvartu Karada preuzela je teroristička organizacija ISIS.

Premijer Iraka Haidar Al Abadi proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost u zemlju.

Vlasti Turske najoštrije su osudile terorističke napade u Iraku, a osude i poruke solidarnosti, te apel na efikasniju borbu protiv terorizma stižu i iz zvaničnog Washingtona i drugih zemalja.