Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: BiH u okviru Berlinske inicijative realizira svoje obaveze

denis zvizdic11

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri država regije sudjelovat će na Samitu lidera država zapadnog Balkana koji će, nakon Berlina i Beča, biti održan sutra u Parizu.

Zvizdić je izjavio danas da će Samit u Parizu biti podijeljen u četiri tematske cjeline, a BiH će biti angažirani dio jedne važne regionalne inicijative koja je pokrenuta unutar Berlinske inicijative.

– To je etabliranje regionalnog centra za suradnju mladih po svim aspektima, od društvene, preko kulturne i obrazovne. BiH će biti vrlo angažirana strana učesnica u takvoj regionalnoj suradnji. Dakle, donosim lijepu vijest da i dalje ostajemo država koja u okviru Berlinske inicijative realizira svoje obaveze – kazao je.

Zvizdić će u Jelisejskoj palati sutra prisustvovati plenarnoj sjednici šefova vlada na kojoj će biti razgovarano o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, sigurnosti i borbe protiv terorizma. Uvodnu riječ imat će francuski predsjednik Francois Hollande, a skupu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel kao i italijanski premijer Matteo Renzi.

Također, Zvizdić i premijeri Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije trebalo bi da potpišu sporazum o osnivanju regionalnog ureda za saradnju mladih (RVCO), najavljeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

U Parizu će se okupiti delegacije 12 država, šest iz država EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz država zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dvije oblasti (povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu) da bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade da bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao faktora približavanja njihovih država Evrposkoj uniji.