Globus

Spor oko jezika i historije

Bugarska nije odobrila početak pregovora Sjeverne Makedonije i EU

17/11/2020

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati “historijsku realnost” da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao “službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, ali ne i kao “makedonski jezik”.

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije zbog otvorenih sporova oko historije i jezika, prenosi Reuters.

“Bugarska u ovoj fazi ne može da podrži nacrt pregovaračkog okvira sa Republikom Sjevernom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije”, istakla je Zaharijeva, nakon što su ministri EU o tome razgovarali na sastanku.

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju.

EU se u martu saglasila da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dvije balkanske zemlje trebala je da bude održana u decembru.

Podignut animozitet

Potezi Bugarske podigli su do maksimuma animozitet prema ovoj zemlji i razočarenja prema Evropi, rekao je politički analitičar iz Skoplja Nano Ružin.

“Kada biste sada pitali Makedonce da li bi prihvatili sve ono što traži Bugarska – da se odreknu makedonskog jezika i kažu da on ima bugarske korijene, ili da pristupe članstvu u EU, Makedonci bi listom izabrali da poštuju svoju tradiciju, identitet i jezik.”

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas da države članice EU više ne bi trebale da odlažu otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i pozvala ih da preuzmu odgovornost.

“Ključno je da Sjeverna Makedonija nastavi svoj put ka EU. Danas Vijeće EU ne samo da ima priliku, već ima obavezu da ispuni obećanje dato u martu i otvori pristupne pregovore sa zemljom”, rekla je Fajon za agenciju MIA.

Spor Sofije i Skoplja

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sinoć je ocijenio da postaje sve očiglednije da će Bugarska blokirati pregovore o pridruživanju njegove zemlje Evropskoj uniji u utorak na sastanku Vijeća za opšte poslove EU.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Sjeverne Makedonije EU, ali dugogodišnja kontroverza oko historijskih ličnosti, za koje obje države tvrde da su njihovi nacionalni heroji, i makedonskog jezika, koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika, eskalirala je posljednjih mjeseci.

Posljedica toga je da je Bugarska odbila da da “zeleno svjetlo” za prvu međuvladinu konferenciju Sjeverne Makedonije sa EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.