Globus

Boko Borisov

Bugarski premijer pozvao na reforme ustava, obećao podnijeti ostavku

14/08/2020

Hiljade Bugara protestuje u centru glavnog grada Sofije od početka jula tražeći ostavku Borissova i glavnog tužioca Ivana Geševa. Stotine su postavile šatore na tri glavne raskrsnice u prijestolnici

Bugarski premijer Bojko Borisov pozvao je u petak na reforme ustava, u nastojanju da ublaži višesedmične antivladine proteste uglavnom mlađih Bugara, umornih od korupcije u državi članici Evropske unije.

Premijer Borisov, koji je dosad služio tri mandata, obećao je podnijeti ostavku ako zakonodavci odobre njegov poziv za izbor velike nacionalne skupštine čiji je zadatak da izradi amandmane usmjerene, između ostalog, na poboljšanje efikasnosti pravosuđa, koji je fokus mnogih kritičara.

Hiljade Bugara protestuje u centru glavnog grada Sofije od početka jula tražeći ostavku Borissova i glavnog tužioca Ivana Geševa. Stotine su postavile šatore na tri glavne raskrsnice u prijestolnici, podsjeća Reuters.

– Vrijeme je ne samo za promjenu političkog sistema, već i za ponovno pokretanje zemlje – izjavio je Borisov (61), lider stranke desnog centra GERB u televizijskom obraćanju.

– Jedinstvo, državnost i stabilnost zemlje nisu za mene samo riječi – rekao je, dodavši da razumije frustraciju demonstranata, ali je rekao da proteste iskorištavaju razne političke frakcije i lokalni oligarhi.

Demonstranti su brzo odbacili njegov plan, nazvavši ga praznom gestom i obećali su da će nastaviti svoju protestnu kampanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.