Čanak: Ako je referendum u RS-u legalan, hajde da ga provedemo u Vojvodini

nenad-canak

Ako se takva praksa primjenjuje i hvali u susjednoj državi, LSV predlaže da ona bude uvedena i u Srbiji, rekao je Nenad Čanak i dodao da vjeruje da će Nikolić “s radošću dočekati” taj prijedlog.

“Tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva”, ocijenio je Čanak u pisanoj izjavi.

On je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanim na dijelu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji.

“Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od prije dvije godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad”, kazao je Čanak.

Ako se takva praksa primjenjuje i hvali u susjednoj državi, LSV predlaže da ona bude uvedena i u Srbiji, rekao je Čanak i dodao da vjeruje da će Nikolić “s radošću dočekati” taj prijedlog.

On je dodao da LSV oštro osuđuje “ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića”, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao “srpskim zemljama”.

“Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o srpskim zemljama je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao, u kojoj je učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama ponovo priziva”, rekao je Čanak.