Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: Nadam se da su Amerikanci shvatili, pritisak na Tursku ne djeluje

Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, u vezi sa sudskom odlukom o američkom pastoru Brunsonu, poručio kako se nada da su Sjedinjene Američke Države (SAD) shvatile da, vršenjem pritiska, od Turske ne mogu ništa dobiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u Londonu odgovarao na pitanja novinara prije sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija, a tom prilikom se najprije osvrnuo na slučaj nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kojemu se od 2. oktobra, kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, gubi svaki trag.

“Postoji konsenzus o prijedlogu Saudijaca za formiranje zajedničke radne grupe”, rekao je Cavusoglu te podvukao kako Saudijska Arabija u tom kontekstu treba sarađivati s Turskom.

“Saudijska Arabija treba sarađivati kada je riječ o ulasku tužilaca i stručnjaka u Generalni konzulat Saudijske Arabije. Još nismo vidjeli bilo kakvu saradnju za potpuno rasvjetljavanje ovog slučaja, to želimo vidjeti”, poručio je šef turske diplomatije.

Cavusoglu se kratko osvrnuo i na slučaj američkog pastora Andrewa Craiga Brunsona, kojeg je sud u turskom gradu Izmiru jučer osudio na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je Brunson postao slobodan.

“Nadam se da je SAD shvatio da od Turske ne može dobiti rezultat kroz pritisak ili na neke druge načine. Prepustit će slučaj nezavisnom pravosuđu, kakva odluka bude donesena moramo je svi poštovati”, naglasio je Cavusoglu.