Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snažni vjetrovi

Centralnu Evropu pogodilo nevrijeme, među poginulim i 14-godišnja djevojčica

nitra_01-galeria

Slovačka policija saopćila je da je 14-godišnja djevojka poginula pod oborenim stablom u Nitri, istočno od Bratislave, i da je još nekonkretiziran broj njenih školskih kolega povrijeđen, od kojih jedan ozbiljno

Snažni vjetrovi u ponedjeljak su zahvatili dijelove centralne Evrope, ostavljajući dvije poginule osobe, prekidajući saobraćaj i isporuku struje za hiljade domaćinstava.

Slovačka policija saopćila je da je 14-godišnja djevojka poginula pod oborenim stablom u Nitri, istočno od Bratislave, i da je još nekonkretiziran broj njenih školskih kolega povrijeđen, od kojih jedan ozbiljno.

U istočnoj Njemačkoj, policija je saopćila da je 41-godišnji vozač poginuo kada je stablo palo na njegov automobil u blizini grada Wittenberga.

U Češkoj Republici, oko 30.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije, dok su oborena stabla prekinula cestovni i željeznički promet.

Duge linije od Berlina prema Hamburgu i Hannoveru, i prema Stralsundu u sjeveroistočnom uglu zemlje, također su bile zatvorene u ponedjeljak ujutru i ponovo su otvorene. U južnoj Njemačkoj, oboreno stablo dovelo je do prekida lnije Nuremberg-Augsburg.

U blizini Wolsfburga, između Hannovera i Berlina, brzi voz je udario u stablo koje je palo na prugu. Vozač je lakše ozlijeđen.

Snažni vjetrovi očekuju se u sjevernoj i istočnoj Njemačkoj u popodnevnim satima. Dva zoološka vrta u Berlinu zatvorena su zbog rizika od opalih grana, a životinje su uvedene u zatvorene prostore.

U blizini Dortmunda u zapadnoj Njemačkoj, vatrogasna služba koristila je improvizirane staze kako bi spasili ovce s polja poplavljenog od obilnih kiša. Novinska agencija dpa javila je da je polje poplavljeno i s dva metra vode i da su neke životinje uginule u poplavi. Dvjestotinjak životinja je spašeno, prenosi Associated Press.