Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euroactiv

Češka će predložiti zabranu uvoza ruskog i bjeloruskog žita u EU: “Nije im mjesto u Evropi”

kukuruz žito
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zemlje članice EU sastat će se na samitu Evropskog vijeća u četvrtak i petak, na kojem će poljoprivreda biti visoko na dnevnom redu

Češka će predložiti zabranu uvoza ruskog i bjeloruskog žita u EU na ovosedmičnom Evropskom vijeću, izjavio je ministar poljoprivrede Marek Výborný, piše Euractiv.

Zemlje članice EU sastat će se na samitu Evropskog vijeća u četvrtak i petak, na kojem će poljoprivreda biti visoko na dnevnom redu.

-Ruskoj ili bjeloruskoj robi nije mjesto u Evropi. Ne vidim razlog zašto bi rusko žito trebalo da bude u Evropi. Uvjeren sam da niko ne treba podržavati agresora kupujući od njega žito. To je ono za šta ću se zalagati u EU – rekao je Výborný.

Rizik od poskupljenja hrane

-Zalagat ćemo se da žitarice i uljarice budu na listi sankcija, a ne da se šalju u Evropu – dodao je.

Prema nacrtu zaključaka, lideri EU bi se trebali dogovoriti o važnosti snažnog i održivog poljoprivrednog sektora za sigurnost hrane i trebali bi se vratiti “trenutnim izazovima u poljoprivrednom sektoru i zabrinutostima koje su postavili poljoprivrednici”, a višak žitarica iz Ukrajine i Rusije i pad njene cijene su među ključnim pitanjima.

Osim sastanka Evropskog vijeća ove sedmice, Výborný će imati mogućnost da pokrene ovo pitanje tokom sljedećeg Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo koje će se održati 26. marta.

On kaže da ne postoji rizik od značajnog rasta cijena hrane nakon moguće zabrane uvoza žitarica iz Rusije.

-Češka ima viškove za izvoz. Bilo je viška žetve širom svijeta – dodao je.

-Evropska komisija procjenjuje mogućnost uvođenja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju. Na osnovu toga, Komisija će uskoro iznijeti prijedlog – navodi se u čitanju poziva predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i poljskog premijera Donalda Tuska 15. marta.

Hrana kao oružje

Slične komentare dao je poljski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

-Kada Rusija koristi hranu kao oružje, moramo reagovati. Rusija će izvoziti preko 50 miliona tona pšenice. Kada jedna zemlja ima četvrtinu ukupnog izvoza pšenice, to može destabilizovati situaciju. I to je ono što vidimo – rekao je on poljskoj štampi.

Prošlog mjeseca, Latvija je uvela jednostranu zabranu trgovine na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, a Tusk je sugerirao da bi se slične mjere mogle poduzeti u Poljskoj.

Zastupnici Evropskog parlamenta takođe su podržali ideju različitih političkih stranaka tokom prošlonedeljne debate u Strazburu.