Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon lockdowna

Češka izvijestila o najnižem dnevnom broju zaraženih od septembra

ceska

Učenici od prvog do petog razreda danas bi se trebali vratiti u školu i ograničenja kretanja su ublažena kada je ljudima još jednom dopušteno da putuju van svojih matičnih oblasti

Češka Republika u ponedjeljak je izvijestila o najnižem dnevnom broju zaraženih od COVID-19 od septembra prošle godine, istoga dana kada ističe šestomjesečno vanredno stanje u zemlji i brojni učenici se vraćaju u učionice.

Ta centralnoevropska zemlja teško je pogođena posljednjim valom pandemije, ali je češka vlada uspjela da uspori širenje zaraze svojim najoštrijim lockdownom do sada.

Učenici od prvog do petog razreda danas bi se trebali vratiti u školu i ograničenja kretanja su ublažena kada je ljudima još jednom dopušteno da putuju van svojih matičnih oblasti.

Vlada je držala prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja, restorane, sportske i centre za zabavu skoro kontinuirano zatvorenim od oktobra, izuzev ponovnog otvaranja u decembru koje je brzo ukinuto u jeku još jednog rasta broja zaraženih.

Češki učenici bili su suočeni s najdužim zatvaranjem škola u Evropskoj uniji.

Država nastoji preuzeti sporiji pristup ublažavanju mjera ovaj put, u nadi da će izbjeći potrebu vraćanja lockdownu koji bi mogao teško naškoditi ekonomiji.

Ministarstvo zdravstva javilo je o 976 novozaraženih u nedjelju, dok je sedmodnevni prosjek opao na ispod 4.000 zaraženih, smanjujući se s vrhunca od više od 12.000 zaraženih početkom marta, prenosi Reuters.