Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nezakonite migracije

Češka vraća provjere na granici sa Slovačkom, objasnili su i zbog čega

kontrola

Procjenjuje se da se u Češkoj smjestilo oko 300 hiljada ratnih izbjeglica iz Ukrajine koji nisu uključeni u podatke o nezakonitim migracijama

Češka vlada privremeno će obnoviti kontrolu granice sa Slovačkom zbog pojačanih nezakonitih migracija, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova.

Ove je godine granicu nezakonito prešlo 1.200 posto više ljudi, većinom iz Sirije, izjavio je na konferenciji za novinare ministar Vit Rakusan.

– To što gledamo ove godine još nismo imali prilike vidjeti. Od početka 2022. policija je pritvorila 11 tisuća ilegalnih migranata, rekao je Rakusan.

– Posrijedi su tranzitne migracije, velika većina tih ljudi želi u Njemačku. To je izazvalo nervozu i na njemačkoj strani granice, dodao je češki ministar. Provjere će krenuti u četvrtak i u prvoj će fazi trajati 10 dana, pojasnio je Rakusan, dodavši da su susjede obavijestili o odluci.

I Češka i njezine susjede članice su šengenske zone. Procjenjuje se da se u Češkoj smjestilo oko 300 hiljada ratnih izbjeglica iz Ukrajine koji nisu uključeni u podatke o nezakonitim migracijama, napominje Reuters.