Bivši predsjednik SAD-a

Clinton: Drago mi je što sam radio na zaustavljanju genocida i prekidu rata u BiH

b_181125086

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) iz SAD-a je večeras u Washingtonu obilježilo Dan državnosti BiH.

Svečanosti je prisustvovao i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. Njemu je Savjetodavno vijeće za BiH dodijelilo nagradu za životno djelo.

“Ne mislim da bivši predsjednik treba dobiti posebnu počast. Oduvijek sam vjerovao da je najveća nagrada biti na toj poziciji, ali drago mi je da sam imao tu mogućnost. Drago mi je i čast mi je što sam imao priliku raditi na zaustavljanju genocida i prekidu rata u BiH. Drago mi je zbog prilike da narodu pružimo šansu za novi početak. Ovo je jedno od mojih najvećih životnih dostignuća. Niko nije mislio da je Daytonski mirovni sporazum savršen, kao ni da postoji šansa za blokadu napretka”, rekao je Clinton.

Prisutnima se obratila i predsjednica Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu Ajla Delkić.

“Na ovaj dan 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost jednim od najjačih antifašističkih pokreta u nacističnoj Evropi. Naša državnost ponovo je rođena krvavom borbom Bošnjaka svih političkih uvjerenja unutar Narodnog pokreta za oslobođenje. Vjerujem da je razumijevanje drugog i drugačijeg ono što je jednako za sve u bosanskoj historiji. To je razlog zbog kojeg su Bosanci i Hercegovci lako postali ponosni i lojalni Amerikanci i dio američkog društva”, rekla je Delkić.