Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Clinton proglasila pobjedu u trci za nominaciju, Sanders ne priznaje poraz

sanders clinton3

Hillary Clinton je proglasila u utorak navečer pobjedu u trci za predsjedničku nominaciju ispred Demokratske stranke i tako postala prva žena koja je kandidat za čelnika Bijele kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U ovoj kampanji se radilo o tome da osiguramo da ne postoje plafoni niti granice za bilo koga od nas. Zahvaljujući vama, došli smo do ove važne prekretnice. Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da je žena postala kandidat jedne velike stranke za predsjednika”, izjavila je Clinton obraćajući se svojim pristalicama u Brooklynu.

Clinton je još jučer osigurala dovoljan broj glasova delegata za nominaciju Demokrata za predsjednika SAD, a sinoć je povećala taj broj zahvaljujući pobjedi na unutarstranačkim izborima u New Jerseyju, New Mexicu i Južnoj Dakoti, u tri od šest država u kojima su održani izbori.

Šesdesetosmogodišnja političarka je istakla da je razbijen još jedan “stakleni plafon”, koji je sprečavao napredovanje žena.

“Vjerujemo da smo zajedno jači, a ovi izbori su veoma važni. Izbor je, međutim jasan”, rekla je Clinton koja, kako navode američki mediji, u narednim danima treba privući i pristalice Bernija Sandersa te da poveća kontrast u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Istovremeno, pretendent za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD Bernie Sanders odbio je priznati poraz, obećavši da će se nastaviti boriti i ostati u trci uprkos tome što je njegova rivalka osvojila dovoljan broj glasova delegata za nominaciju i proglasila pobjedu Demokrata.

“Naša borba je da transformišemo ovu zemlju i razumijemo da smo u ovome zajedno, da razumijemo da je sve u što vjerujemo ono što i američki narod vjeruje i da shvatimo da se borba nastavlja”, izjavio je Sanders koji je najavio pobjedu na unutarstranačkim izborima u Washingtonu koji će biti održani 14. juna.

S druge strane, nominaciju za predsjedničkog kandidata iz reda Republikanske partije zagarantirao je poduzetnik Donald Trump koji je do 26. maja sakupio 1.237 delegatskih glasova, a potom su se svi njegovi oponenti povukli iz utrke.

Međutim, predsjedničke kandidature iz reda obje američke stranke će biti potvrđene na stranačkim konvencijama koje će biti održane u julu. Demokrate će se sastati u periodu od 25. do 28. jula u Philadelphiji, a konvencija Republikanske stranke će biti održana od 18. do 21. jula u Clevelandu.