Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Rusija ne odustaje od plinovoda kroz Tursku

Putin

Unatoč političkim problemima sa Turskom, Rusija neće odustati od plinovoda kroz Tursku poznatijeg kao Turski tok, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postoje određene teškoće s Turskom političke prirode. Također, čekamo jasan odgovor Evropske komisije u vezi s ovim projektom”, naglasio je ruski predsjednik.

Alexej Miller, predsjednik uprave ruske kompanije Gazprom, objavio je da je Putin otkazao izgradnju gasovoda Južni tok u decembru 2014. godine. Međutim, Putin je krivnju prebacio na Evropsku uniju (EU).

Nakon zaustavljanja tog projekta, Putin je najavio kako će Gazprom izgraditi gasovod kapaciteta 63 milijarde kubnih metara kroz Tursku, koji bi zaobišao Ukrajinu, nazvavši taj projekat Turski tok.

Pregovori o Turskom toku zamrznuti su nakon što je u novembru prošle godine Turska srušila ruski lovac Su-24 blizu koji je narušio turski zračni prostor.

Turski tok, kojim je planirano prebacivanje ruskog gasa preko Turske u Evropu, otkazala je Ankara.