Globus

oštre mjere

Covid propusnica u Italiji obavezna za sve zaposlene, najavljeni štrajkovi

15/10/2021
Foto: Fena (Twitter)

Dok je više od 85 posto Talijana starijih od 12 godina dobilo barem jednu dozu, procjenjuje se da je oko tri miliona talijanskih radnika još nevakcinisano

Covid propusnica (Green Pass) u petak u Italiji postaje obvezna za sva radna mjesta, ali postoji strah od štrajka transportnih i radnika u lukama gdje su stopa vakcinacije protiv koronavirusa relativno niska.

Dok je više od 85 posto Talijana starijih od 12 godina dobilo barem jednu dozu, procjenjuje se da je oko tri miliona talijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi BBC.

Potez da se radnička Covid propusnica učini obaveznom u Italiji jedna je od najtežih svjetskih mjera protiv koronavirusa i pokazuje se kontroverznom.

Radnik bez Green Pass -a riskira suspenziju s posla bez plate i može biti kažnjen do 1.500 eura.

Dvije trećine Italijana smatra da je to potrebno, prema ovosedmičnom istraživanju javnog mnijenja Ipsosa.

Međutim, protivnici uvođenja Covid propusnica su se pobunili u Rimu 9. oktobra. Krajnje desna stranka Forza Nuova predvodila je nasilne proteste koji su vandalizirali zgradu sindikata CGIL-a u Rimu, tokom sukoba s policijom.

Novi protesti se očekuju u petak, s izvještajima o radnicima koji planiraju štrajk ili ne idu na posao.

U središtu Trsta na sjevernom Jadranu, gdje je cijepljeno samo 40 posto od 950 lučkih radnika, postoje prijetnje blokadom i prekidom opskrbnih lanaca, kao i upozorenja o smetnjama u javnom prijevozu u industrijskom središtu Milana te prijetnje protestima na aerodromima, autocestama i željeznicama.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su prekinuti svoju akciju ako vlada odgodi obveznu Zelenu propusnicu do kraja oktobra, no Rim je to odbio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.