Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora objavila listu nepoželjnih ruskih i ukrajinskih državljana

milo djukanovic333

Crna Gora objavila je popis nepoželjnih na kojem se nalazi 149 ruskih i ukrajinskih državljana koji su aktivno sudjelovali ili su podržavali agresiju na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima.

U odluci Vlade navodi se da se “ograničava ulazak na teritorij Crne Gore kao i ograničava raspolaganje imovinom i sredstvima osobama koja su odgovorna za aktivno podržavanje politika koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, nalaze se, među ostalim, potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni tajnik Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije i šef svih obavještajnih službi Rusije Nikolaj Patrušev, predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, vlasnik Televizije Carigrad i tajkun Konstantin Malofejev, te zamjenik generalnog tajnika Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, piše današnja Pobjeda.

U obrazloženju se navodi da je potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin nepoželjan zbog toga što je “aktivno pozivao na aneksiju Krima”. Rogozin se umiješao nedavno i u unutrašnje stvari Crne Gore zaprijetivši Crnoj Gori “da će zažaliti zbog članstva u NATO”. Na listi je i jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolaj Patrušev, tajnik Savjeta bezbjednosti i šef svih obavještajnih službi Ruske Federacije za kojega se navodi da je bio umiješan u formiranje politike ruske Vlade kojom se ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Popis nepoželjnih formiran je na osnovu odluke Europskog vijeća.

S druge, pak, strane, prema pisanju podgoričkih medija, Rusija je ranije objavila popis od 70-tak crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a među njima su i bivši i aktualni crnogorski premijeri Milo Đukanović i Duško Marković te predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će zamoliti rusko ministarstvo da im dostavi točan popis nepoželjnih ljudi iz Crne Gore kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila zastupniku Miodragu Vukoviću, koji je prije nekoliko dana deportiran iz Moskve.