Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužen stogodišnjak

Čuvar nacističkog logora pojavit će se pred sudom u Njemačkoj

c5628352-2c59-42da-a241-ae305d0efa03_w1023_r1_s

Potvrdu o sposobnosti čovjeka za suđenje prvi je objavio njemački list Welt am Sonntag u nedjelju

Bivšem navodnom čuvaru nacističkog koncentracionog logora Sachsenhausen u blizini Berlina bit će suđeno u Njemačkoj. Neimenovani osumnjičeni, koji ima 100 godina, optužen je za saučesništvo u 3.518 ubistava, kažu tužioci.

Optužen je za pomaganje u ubistvu zatvorenika između 1942. i 1945. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegovi navodni zločini uključuju saučesništvo u pogubljenjima strijeljanjem i otrovnim gasom.

Tužioci su u ponedjeljak potvrdili da bi taj čovjek mogao prisustvovati suđenju u oktobru.

Navode da je muškarac prošao ljekarsku procjenu i da je, uprkos poodmaklim godinama, proglašen sposobnim za pojavljivanje na sudu dva i po sata dnevno.

Potvrdu o sposobnosti čovjeka za suđenje prvi je objavio njemački list Welt am Sonntag u nedjelju.

Novine citiraju advokata Thomasa Walthera koji je rekao da su mnogi podnosioci tužbi bili “stari isto koliko i optuženi i očekuju da će pravda biti zadovoljena”.

Njemački mediji kažu da se očekuje da će suđenje biti jedno od posljednjih u vezi sa zločinima počinjenim u doba nacista. Preživjeli i počinitelji sada su vrlo stari.

Oko 200.000 osoba bilo je zatvoreno u logoru Sachsenhausen između 1936. i 1945. godine.

Politički protivnici, ratni zarobljenici i progonjene grupe bili su među onima koje je tamo zatočila SS, najznačajnija sigurnosna agencija nacističke Njemačke.

Muzej Sachsenhausen navodi da je desetine hiljada zatvorenika umrlo u logoru od gladi, bolesti, prisilnog rada, operacija istrebljenja i drugih uzroka.

Njemačka proganja bivše radnike nacističkih logora od značajne presude 2011. kojom je bivši stražar John Demjanjuk osuđen kao saučesnik u masovnom ubistvu. Umro je čekajući žalbu, ali je presuda bila pravni presedan.

Ranije su sudovi tražili dokaze o direktnoj umiješanosti u zločine.

U julu 2020., 93-godišnji bivši čuvar koncentracionih logora proglašen je krivim za saučesništvo u ubistvu više od 5.000 zatvorenika.

Ali u martu ove godine, tužioci su rekli da drugi 96-godišnji navodni bivši čuvar logora nije sposoban da podnese suđenje.