Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbijanski šef diplomatije

Dačić: Srbiju čeka “težak diplomatski hod” u rješavanju kosovskog pitanja

Beograd: Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. travnja
15, February, 2022, Belgrade - In the House of the National Assembly, the President of the Parliament Ivica Dacic signed the decision on announcing the elections for councilors of the assemblies of cities and municipalities, for April 3, 2022. Ivica Dacic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 15, februar, 2022, Beograd - U Domu Narodne skupstine predsednik parlamenta Ivica Dacic potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupstina gradova i opština, za 3. april 2022. godine. Photo: Milos Tesic/ATAImages

“U Opštoj skupštini UN, od 193 članice, Kosovo ne može dobiti više od 83 glasa”, ustvrdio je srbijanski ministar vanjskih poslova

Srbiju čeka “težak diplomatski hod” u rješavanju kosovskog pitanja, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić, ustvrdivši da Kosovo ne želi ući u Ujedinjene narode kao Palestina, jer je Palestina pridruženi član, a Priština želi punopravno članstvo.

Dačić, koji se poslije mandata na čelu srbijanskog parlamenta u novoj vladi vratio na mjesto ministra vanjskih poslova, izjavio je da je Srbija promijenila “odnos snaga” u UN-u u pogledu broju zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, u trenutku kad iz EU-a i vodećih država zapada, na čelu sa SAD-om, Beogradu stižu sve jasnije poruke da je vrijeme za trajno rješavanje odnosa s Prištinom.

“U Opštoj skupštini UN, od 193 članice, Kosovo ne može dobiti više od 83 glasa”, ustvrdio je Dačić, prenosi Hina.

Dodao da “tu ima različitih slučajeva”, od kojih “četiri zemlje jesu priznale, ali ne glasaju za Kosovo”, te da “ima i zemalja koje mijenjaju stajalište svakih šest mjeseci”.

Dačić je naglasio da Kosovo više nema “glatku većinu” u Opštoj skupštini UN-a, navodeći da odluka o članstvu u UN-u mora proći Vijeće sigurnosti.

“Zato je za nas veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto”, ocijenio je Dačić.

On je ustvrdio kako zato govori da se “ne može odvojeno promatrati” pitanje Rusije, Ukrajine, Kosova, UN-a i Vijeća Evrope, za koje se Kosovu priprema članstvo lobiranjem u brojnim zemljama Unije.

“Zato kažem da mora postojati ‘paket za Srbiju’, koji bi prije svega polazio od Kosova, a mislim da takav paket u ovom trenutku ne postoji. Nismo dobili nikakav prijedlog koji bi bio temelj za razgovor”, rekao je Dačić.

U ponedjeljak u ponoć istječe rok koji je Priština ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, a srbijanski dužnosnici, u nizu gostovanja na televizijama s nacionalnom pokrivenošću, nastoje istaknuti da su pozicije Srbije promijenjene i da namjere Prištine nisu sukladne dosad postignutim sporazuma, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona.

Vlada Kosova je 29. juna donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. augusta, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije prtesta Srba i blokada graničnih prijelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. oktobar, a prošle sedmice kosovski Srbi poručili su da će blokirati saobraćajnice ako se to dogodi.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Beslimi rekao je u petak navečer da se primjena odluke o preregistraciji odlaže do 21. januara 2023., a da se nada da će do 21. aprila biti krajnji rok do kojeg se neće provoditi sankcije protiv onih koji odbiju preregistrirati svoja vozila.

On je u video-sudjelovanju na Beogradskoj sigurnosnoj konferenciji rekao kako se nada da će taj proces prije roka za postizanje dogovora Beograda i Prištine, “biti završen bez ijednog incidenta”, a da kosovska strana neće odmah početi s hitnim mjerama.

Sjedinjene Države (SAD) su, u saopćenju State Departmenta od petka, poručile da su “razočarane i zabrinute” što je Vlada Kosova odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produži rok za stupanje na snagu odluke o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da ne odustane od odluke, već da je primjenjuje po fazama, uprkos zahtjevima iz EU-a i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica sa RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih deset mjeseci, javio je portal KoSSev. Po tome bi odluka 31. oktobra trebala stupiti na snagu, no njena primjena, u smislu kontrole i mogućeg kažnjavanja, odlaže se za januar, odnosno april.

Ambasador SAD-a u Beogradu Christopher Hill naglasio je da razočaran činjenicom da se, u uslovima rata u Ukrajini i svjetske krize u hrani i energiji, priča o registarskim pločicama na Kosovu.