Globus

predsjednik srbije

Danas: Vučić gasi Srpsku naprednu stranku (SNS) i osniva novi politički pokret

13/09/2022
Foto: Instagram

"Ono što treba naglasiti je da u novoj političkoj organizaciji koja treba da posluži svrsi rebrendiranja SNS neće biti mjesta za sve njene dosadašnje funkcionere"

Shodno ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju novog političkog bloka ubrzano se radi na stvaranju organizacije čiji je radni naziv “Moja Srbija” sa ciljem rebrendiranja Srpske napredne stranke (SNS) kako bi mogla nesmetano da djeluje u novim uslovima i obezbijedi kontinuitet vlasti, piše beogradski Danas.

Nakon što je predsjednik Srbije najavio pregrupisavanje odnosno ukrupnjavanja političke scene kroz “srpski blok pristojnosti” aktivno se radi na osnivanju nove političke organizacije koja treba da nastavi kontinuitet Srpske napredne stranke “u novim uslovima” ali gde navodno “neće biti mesta za sve dosadašnje članove rukovodstva SNS”.

– Ideja je da “Moja Srbija” u svom angažmanu stavi akcenat na orijentaciju “ni zapad ni Rusija već srpski interesi” i da na taj način promoviše vođenje “odgovorne nacionalne ali i građanske politike”. Shodno tome, već su počeli da se vode razgovori sa ljudima koje inicijatori žele da vide u redovima “Moje Srbije”. Naime, jedan od aduta te političke organizacije bi bila i “nova nekompromitovana lica” – objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim riječima ideja je da se brend “SNS pusti niz vodu” i da se Vučić na taj način i simbolično i u praksi odrekne svega onoga zbog čega je SNS bila kritikovana u proteklom periodu.

– Ono što treba naglasiti je da u novoj političkoj organizaciji koja treba da posluži svrsi rebrendiranja SNS neće biti mjesta za sve njene dosadašnje funkcionere. Svi oni za koje Vučić smatra da su svojim djelovanjem nanijeli štetu imidžu stranke neće biti pozvani da pristupe “Mojoj Srbiji” a protiv nekih od njih će biti prethodno pokrenuta i medijska kampanja za “korupciju” i druge nepravilnosti. Po svemu sudeći transformacija SNS u “Moju Srbiju” će sa sobom nositi i obračun sa prozapadnom strujom u Srpskoj naprednoj stranci u prvom redu sa aktuelnom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović – ističe  izvor i dodaje da će infrastruktura nove političke organizacije biti formirana ubrzo.

Ideja je, da se brend “Moja Srbija” aktivira onog trenutka kada određeni dogovor sa vlastima u Prištini u vezi statusa Kosova bude postignut te će u tom trenutku biti potrebna “borba na dva fronta”. S obzirom da svaki pa i najmanji kompromis sa Prištinom čini političku štetu vladajućoj SNS potrebno je iz taktičkih razloga javno odbaciti prozapadno krilo koje će u tom trenutku postati “balast”.

Naime, nakon kompromisa oko određenih pitanja o statusu Kosova na udaru nacionalističke opozicije naći će se svi prozapadni pripadnici rukovodstva SNS a Vučić kritikovan što im daje podršku, sa ciljem da se dio glasača te stranke okrene protiv nje.

Sa druge strane, obračun sa prozapadnim krilom u SNS istovremeno neće značiti i raskid saradnje sa zemljama zapada te će “Moja Srbija” pored nacionalne orijentacije insistirati i na građanskoj komponenti i liberalnom ekonomskom kursu kao garantu da će podrška Vašingtona, Londona i Brisela politici Vučića i dalje biti aktuelna.

Inicijatori formiranja “Moje Srbije” očekuju da će s vremenom snage nacionalističke opozicije znatno rasti pa će na drugom frontu biti povedena jaka kampanja protiv njih sa insistiranjem da oni zastupaju “strane a ne srpske interese” i da su “podjednako štetni za nacionalne interese Srbije kao i oni koji traže odricanje od Kosova”.

Ono što u ovom trenutku još uvijek nije poznato je da li će “Moja Srbija” otvoriti svoje redove i za male koalicione partnere SNS koje parlamentarni status obezbjeđuju nastupom na listi koju predvodi Vučić.

Podsjećanja radi, spekulacije da se formira nova politička organizacija vlasti pojavile su se nakon što je to najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i objave na društvenim mrežama funkcionera SNS Vladimira Đukanovića da se valja baciti na formiranje nove partije, pripremiti osnivačke akte, skupljati potpise, napraviti osnivačku skupštinu, usvojiti programske ciljeve i statut.

“Veliki posao je pred nama”, konstatovao je tom prilikom Đukanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.