Globus

Tri sedmice

Danska produžava obustavu upotrebe AstraZenece

25/03/2021

Obustava upotrebe vakcine trajat će najmanje do 18. aprila.

Vlasti Danske danas su odlučile da produže obustavu upotrebe vakcine protiv koronavirusa AstraZeneca na još tri sedmice, dok nastavljaju evaluaciju te vakcine, javlja Anadolu Agency (AA).

Takva odluka donesena je “na osnovu pretpostavljenih nuspojava”, rekla je Tanja Erichsen iz Agencije za lijekove na konferenciji za novinare.

Danska je obustavila upotrebu te vakcine 11. marta, kao mjeru predostrožnosti, a nakon izveštaja da je šezdesetogodišnja žena preminula od krvnih ugrušaka koji su se pojavili sedam dana nakon što je primila vakcinu.

Nedugo potom prijavljena je smrt i druge osobe u zemlji, ponovo nakon primanja vakcine AstraZeneca.

Zdravstveni zvaničnici u zemlji naveli su da ne postoje dokazi da je vakcina uzrok ijedne smrti.

“Želim da naglasim da ne govorim o običnim krvnim ugrušcima, kao što su oni u rukama, nogama i plućima. Ne može se potpuno isključiti mogućnost da postoji veza između vakcine i veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka”, kazala je Erichsen.

Obustava upotrebe vakcine trajat će najmanje do 18. aprila.

Norveška i Švedska također su obustavile upotrebu AstraZeneca vakcine. Još neke evropske zemlje suspendovale su vakcinu, ali su nakon objave Evropske agencije za lijekove (EMA) da je vakcina bezbjedna ponovo počele sa primjenom te vakcine.

Evropska agencija za lijekove navela je da koristi vakcine i dalje prevazilaze rizike, te da će vakcina nastaviti da se upotrebljava, ali da će se kontrolisati da li će se stvaranje krvnih ugrušaka nastaviti.

Oko 150.000 ljudi u Danskoj dobilo je dozu te vakcine.

“Trenutno, ne postoje osnovi za konačnu odluku o daljoj upotrebi vakcine AstraZeneca. Mnoga istraživanja su pokrenuta, ali još nema zaključaka, te je jedino logično da produžimo obustavu upotrebe”, naveo je direktor Zdravstvene agencije Danske Soeren Brostroem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.