Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demonstranati u centru Londona gađali policiju bocama i petardama

london protesti

Na hiljade demonstranata okupilo se sinoć u centru Londona, na velikom protestu pod nazivom “Marš milion maski”, koji već godinama organizira aktivistička grupa Anonymous.

Demonstranti su se okupili ispred Buckinghamske palate, a dio njih je otišao prema sjedištima Konzervativne stranke. S bijelim maskama na licima uzvikivali su “Jedno rješenje – revolucija” i “Čije su ulice – naše ulice”.

“Mi smo vidjeli zloupotrebe ove i prijašnje vlade, mi smo vidjeli dolazeće uništenje brojnih civilnih sloboda koje su nam drage, mi smo vidjeli nastojanje da se internet pretvori u još jedan dio države nadzora, mi smo vidjeli vladino nepoštivanje migranata, siromašnih, starih i nemoćnih, mi smo vidjeli glavni grad u kojem su profit i pohlepa nekolicine stavljeni ispred potreba mnogih i mi kažemo dosta”, poručili su organizatori protesta.

Demonstracije su prvenstveno bile usmjerene na zakonske prijedloge koji jačaju ovlasti obavještajnih službi i traže od firmi koje nude uslugu pretraživanja interneta da pohrane i čuvaju podatke o posjećenim stranicama 12 mjeseci.

Ubrzo nakon okupljanja došlo je do nereda. Nekoliko demonstranata pokušalo se probiti prema Westminsterskoj palati, ali ih je policija uspjela zaustaviti. Gađali su policajce bocama i petardama, a prema pisanju britanskih medija, zapaljen je i jedan policijski automobil.