Globus

Demonstrantu Žutih prsluka otkinuta ruka u incidentima u Parizu

09/02/2019

Žrtva je fotograf Žutih prsluka koji je fotografisao ljude kako su pokušavali da sruše ogradu oko Narodne skupštine sredinom dana, rekao je jedan očevidac, a prenosi RSE

U Parizu se i danas, 13. vikend zaredom, održavaju protesti “žutih prsluka”, čiji su se aktivisti sporadično sukobili s policijom. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante nedaleko od Avenije Jelisejskih polja.

Demonstranti su prošli pored Narodne skupštine i uputili se prema Ajfelovom tornju, prenosi AP.

Jedan od demonstranata je, kako piše Le Parisien, u obračunu ostao bez ruke. Evakuiran je s desnom podlakticom u debelim zavojima i uzrok tako teške povrede zasad se službeno ne zna.

No, jedan od svjedoka koji je snimio incident tvrdi da je stradao od granate koje policija koristi za suzbijanje nereda i kojima je pokušala spriječiti nadiranje demonstranata prema Narodnoj skupštini.

– Žrtva je fotoreporter i pripadnik “žutih prsluka” koji je snimao ljude koji se pokušavaju progurati do Narodne skupštine – kazao je Cyprien Royer.

– Jaukao je od boli, više nije imao prste i veći dio ručnog zgloba – dodao je.

Policija je potvrdila da je jedan demonstrant povrijedio ruku te da su se za njega pobrinuli vatrogasci.

U policiju je privedeno deset ljudi.

Aktivisti “žutih prsluka” koji su od novembra izveli stotine hiljada ljudi na ulice, sada pokušavaju da se politički organiziraju, ali u pokretu ne vlada jedinstvo i nemaju lidera.

Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povrijeđeno od početka održavanja protesta 17. novembra, a od njih je najmanje četvoro zadobilo ozbiljne povrede oka, podsjeća AP.

Istovremeno, deset osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima “žutih prsluka”, prenosi AL Jazeera Balkans.

Kako je nedavno ocijenio Politico, pokret “žuti prsluci”, koji je osmišljen sa ciljem da francuskog predsjednika Emmanuela Macrona skine sa vlasti, zapravo je svojevrstan “poklon” šefu francuske države, jer mu je povećao izglede da pobijedi na predstojećim evropskim izborima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.