Globus

Kako ih zaustaviti

Protesti “žutih prsluka” prerasli u paljenje i pljačkanja po Parizu

18/03/2019

Demonstranti su pljačkali dućane i restorane te palili vatre na Elizejskim poljima u subotu, te se sukobili s policijom

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je da će danas predstaviti planove o tome kako zaustaviti nasilne demonstrante, objavio je njegov ured, nakon novog nasilja koje je izbilo tokom prosvjeda ‘žutih prsluka’ ovog vikenda.

Francuska vlada objavila je u nedjelju da je napravila pogreške u postupanju prema nasilnicima tokom novih protesta “žutih prsluka” u središtu Pariza ovaj vikend.

Edouard Philippe rekao je u saopštenju da je bilo “disfunkcija” u sigurnosnom pristupu, piše Hina.

Demonstranti su pljačkali dućane i restorane te palili vatre na Elizejskim poljima u subotu, te se sukobili s policijom.

Predsjednik Emmanuel Macron koji je bio na kratkom skijanju, vratio se odmah u subotu u Pariz na krizni sastanak s ministrima na kojem je odlučeno da se hitno moraju donijeti mjere kako se ta situacija ne bi ponovila.

“Izvlačeći pouke iz nedostataka koji su se dogodili, premijer će sutra predstaviti predsjedniku potrebne mjere kako bi se uskladio pristup sigurnosnih snaga, odnosno kako bi one mogle čvrsto djelovati u bilo kojem trenutku”, kaže se u saopštenju ureda premijera.

On se zahvalio sigurnosnim snagama, ali je dodao: “Analiza jučerašnjih događaja pokazala je nedostatke u provedbi što je onemogućilo da se nasilje zadrži pod kontrolom i spriječe akcije prosvjednika”.

Ovo je bio 18. vikend zaredom u kojem su demonstrirali “žuti prsluci”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.