Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u blizini Moskve

Desna ruka Prigožina, Dmitrij Utkin, sahranjen na privatnoj ceremoniji

utkin wagner
FOTO: Twitter
Utkin sahranjen

Prije osnivanja Wagnera Utkin je služio kao oficir specijalnih snaga u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU, gdje je imao čin potpukovnika

Osnivač i vojni komandant ruske plaćeničke grupe Wagner sahranjen je u četvrtak u blizini Moskve, nakon što je poginuo u neobjašnjivoj avionskoj nesreći u kojoj je poginuo i njegov šef Jevgenij Prigožin.

Dmitrij Utkin (53), po čijem je pozivnom znaku privatna jedinica “Wagner” dobila ime, sahranjen je u Mitiščiju, na periferiji glavnog grada, na ceremoniji koju je ogradila ruska vojna policija, prenosi popularni internetski kanal Shot.

Prigožin je sahranjen u utorak na jednako diskretnoj ceremoniji u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu koja je bila u oštroj suprotnosti s njegovim glasnim i često psovačkim prisustvom na društvenim mrežama.

Prije osnivanja Wagnera Utkin je služio kao oficir specijalnih snaga u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU, gdje je imao čin potpukovnika.

U redovima Wagnera bio je u kampanjama Rusije u Siriji i Ukrajini, a fotografisan je 2016. u Kremlju s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Krajem juna, izvor je rekao Reutersu da je Utkin bio vođa naoružanog konvoja Wagnerovih pobunjenika koji je napredovao prema Moskvi da podrži Prigožinov zahtjev da vojno vodstvo podnese ostavku zbog neuspjeha u onome što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Kratkotrajna pobuna predstavljala je najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je došao na vlast 1999. godine, što je navelo predsjednika da optuži njene tvorce za “izdaju” i “napad nožem u leđa”.

Prema ruskim zvaničnim izvorima Utkin, Prigožin i Wagnerov šef logistike, Valerij Čekalov bili su među deset ljudi koji su poginuli kada je Prigožinov privatni avion Embraer Legacy 600 pao s neba sjeverno od Moskve 23. augusta.

Brojni Putinovi kritičari umrli su u nejasnim okolnostima tokom njegove 23 godine na vlasti, ili su za dlaku izbjegli smrt.

Kremlj tvrdi da će se ispitati svi mogući uzroci nesreće, uključujući i scenarij namjernog napada. Odbacio je kao “apsolutnu laž” sugestiju da je Putin naredio smrt Prigožina i njegovih ljudi.

Nakon što je dogovor okončao pobunu, Utkin je u govoru Wagnerovim borcima rekao: “Ovo nije kraj. To je samo početak najvećeg posla na svijetu koji će biti obavljen vrlo brzo”, dodajući na engleskom: “I dobrodošao u pakao!”