Direktor CIA-e: ISIL vjerovatno planira i druge napade

John-Brennan111

Islamska država vjerovatno ima i druge operacije slične napadima u Parizu u pripremi, ocijenio je u ponedjeljak u Washingtonu direktor CIA-e John Brennan.

-Mislim da ovo nije jedina operacija koju grupa Islamska država ima u pripremi, ne smatram za sigurno ove napade kao izoliran slučaj – rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu.

-Grupa IS se ne zadovoljava da ograniči svoje smrtonosne aktivnosti u Iraku i Siriji i uspostavi lokalne franšize na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Africi, već da uspostavi program vanjskih operacija koje će primjeniti sada s smrtonosnim efektima – rekao je Brennan.

-Sigurnosne i obavještajne službe trenutno rade da vide šta oni mogu uraditi – rekao je on.

Francuska i Evropa se moraju pripremiti na nove napade, rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls, navodeći da je više od 150 pretresa izvedeno na francuskom tlu u islamističkom miljeu nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su se napadi izvedeni u petak u Parizu “mogli dogoditi” u Velikoj Britaniji, izbjegnuto je sedam napada u posljednjih “šest mjeseci” u zemlji.

Pet bombaša samoubica koji su izveli napade u Parizu su identificirani. Desetero članova njihovih porodica su u pritvoru i u Francuskoj policija izvodi operacije širokih razmjera u Francuskoj i Belgiji.