Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dirljive fotografije djevojčica koje su zbog heroina prisilili na udaju

vjen2-656×365

Fotografkinja Stephanie Sinclair odlučila je napraviti seriju fotografija u čijem središtu su malodobne djevojke koje su prisilno udane. To je napravila s ciljem prikupljanja sredstva za te djevojčice kojih je svakim danom sve više.

Kada je Mejgon imala 11 godina, njezin ju je otac prodao oženjenom 60-godišnjem muškarcu iz Afganistana za heroin.

“U cijelom svom životu, nikada nisam osjetila ljubav,” kaže Mejgon, koji je pretrpjela godine zlostavljanja, a to je ispričala fotografkinji pet godina kasnije.

Svake godine 14.2 miliona djevojčica, poput Mejgon, biva prisiljeno na brak prije nego napune 18 godina. Većinom je riječ o djevojkama i djevojčicama iz siromašnih obitelji čiji roditelji ih prodaju, te su podvrgnute zlostavljanju i siromaštvu.

Otac je prodao za heroin

Fotografkinja Sinclair upoznala je Mejgon u sigurnoj kući u Heratu i tada je i započela snimanje ovog serijala fotografija. Nakon saznanja da je Mejgon poslana natrag ocu, koji ju je i prodao, Sinclair je jednostavno bila toliko dirnuta tom pričom, a opet nemoćna da išta promijeni, te je odlučila uzeti svoje jedino oružje u ruke – fotografski aparat i počela je fotografirati mlade djevojke prisiljene na udaju.

vjenča

“Nemam pojma što se dogodilo Mejgon. Sigurna sam da nije dobro “, rekao je Sinclair Huffington Postu.

“Činjenica da sam bila nemoćna učiniti išta po tom pitanju je jedan do glavnih razloga zašto sam i pokrenula ovaj projekt i odlučila snimiti seriju fotografija i progovoriti o tom velikom problemu”, priča fotografkinja.

Zakonom zabranjeno, ali u praksi drugačije

Sinclair je počela snimati djevojčice nevjeste u Afganistanu 2003. godine, gdje se 53 posto djevojčica udaje prije navršene 18 godine. Iako je to zabranjeno 2009. godine i dalje u praksi to loše funkcionira.

vjen

Sinclair se odlučila na prodaju ove serije fotografija te se nada da će time pokrenuti svijest ljudi o tom problemu a dio skupljenih sredstava darovat će ženama i djevojkama u Kargati selu u Nepalu, koje je devastirano tokom nedavnih potresa, a samim time zbog velikog siromaštva djevojčice su pod velikim rizikom od prodaje.

Opasnosti trudnoće za djevojčice

Niruta je bila u središtu Sinclairinih fotografija 2007. godine. Snimala ju ju je prvi put kada je imala 14 godina na dan njezina vjenčanja u Kagati Villageu. Niruta je ostala trudna tokom zaruka s Durgom, koji je tada imao 17 godina, a na dan njihova vjenčanja bila je devet mjeseci trudna.

Trudnoća predstavlja veliki rizik za djevojčice te dobi jer njihova tijela nisu spremna za trudnoću, a pogotovo ne za porod. Ustvari, komplikacije tokom trudnoće i poroda prema UNICEF-u su glavni uzrok smrtnosti djevojčica u dobi između 15 i 19 godina.

mejgon

Nirutin porodični dom je sravnjen za vrijeme potresa i oni trenutno žive u privremenom šatorskom naselju. Fotografkinja se nada da će sredstva prikupljenau ovoj akciji pomoći obitelji izgraditi novi dom, te isto tako pomoći u obnovi škole u selu, koja je također uništena u potresu.

Inicijativa će također podržati i Samburu Girls Foundation u Keniji, program koji spašava djevojke od preranih brakova te spriječava genitalna sakaćenja djevojčica. Do sada, grupa je spasila ukupno 200 djevojčica. Ta grupa također širi svoje napore prema Etiopiji, gdje se prema UNICEF-u, 41 posto djevojčica udaje prije 18 godina.