Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik bh. entiteta

Dodik: RS ima probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja

milorad dodik
Foto: RTRS

“Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Republike Srpske”, rekao je Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik ponovo je govorio o ambasadoru SAD-a u našoj zemlji Michaelu Murphyju te je kazao da je sve što je antidejtonsko u BiH nametnuo dio međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom.

“Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da Republika Srpska ima probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Republike Srpske”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodao je da u Ustavu piše da se predsjednik ovog bh. entiteta bira na direktnim izborima od punoljenih birača i da je on tako i biran.

“Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Vijeću sigurnosti UN-a. Možda Murphy može da izlobira i izjave u State departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju svog pulena Christiana Schmidta”, rekao je Dodik.

A zatim se osvrnuo i na Murphyjevu reakciju povodom obilježavanja neustavnog dana RS 9. januara.

“Murphy kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje dana Republike (neustavni 9. januar). Građani Republike Srpske su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Republike Srpske, da li u te građane o kojima Murphy govori on računa i one što su slavili”, upitao je Dodik.

Poručio je i da će praksa obilježavanja ovog dana biti nastavljena.

“Iskoristio bih ovu priliku da mu zahvalim što se potrudio da preletima preko neba Republike Srpske američka avijacija uveliča proslavu 9. januara”, rekao je Dodik.