Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

duđan janjić

“Dodiku i Vučiću se mora reći – Stanite ljudi, idete u rat!”

dodik vucic

To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa

Koalicija Dodik – Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže politički analitičar iz Beograda i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

– Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji – kazao je Janjić u intervjuu za Vijesti.ba.

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

– Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja – iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se ostvarati dok ne uvede sankcije Rusiji – pojašnjava Janjić.

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi on, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.

– Tada je Milošević pokazivao zube NATO-u, govorio da će dobiti podršku iz Moskve, da se Srbija može braniti sama…, a dobro znamo šta se dogodilo dvije godine kasnije – napominje Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik, Vučić i Brnabić kao da ne žive na ovoj zemlji i ne razumiju da su SAD riješile da svoj posao završe na Kosovu.

– To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa. Ona je problem Evrope – ističe Janjić.

Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.

– Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat – kaže Janjić.

Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta – NATO-om, uz distancu Rusije”.

– Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari – potcrtava Janjić.