SLUČAJ POTRESA HRVATSKU

Doktor Goran i lažna medicinska sestra rastjerali sve pacijente

Doktor iz Obrovca

Tvdi da njegova medicinska sestra, koja mu je i vjerenica, ima sve što je potrebno za obavljanje tog posla

Slučaj doktora Gorana Jusupa iz Obrovca kod Zadra već danima potresa Hrvatsku.

Doktor kojem je, kako se navodi i samom potrebna pomoć i njegova medicinska sestra, koja to zapravo nije.

Na njih dvoje pacijenti se žale mjesecima, a prema pisanju Slobodne Dalmacije, izgubili su gotovo 1.000 pacijenata u zadnjih pola godine.

Nemili slučaj ordinacije dr Gorana Jusupa poprima sve šire razmjere. Naime, njegova, kako sama tvrdi, medicinska sestra i vjerenica Veronika Pecolaj, kaže da je završila medicinsku školu u Zadru, ali zapravo nema licencu za rad Hrvatske komore medicinskih sestara, javlja Jutarnji list.

U Komori su za medije naveli da medicinske sestre s tim imenom i prezimenom nema u njihovom registru članova, a to znači i da ne može da radi na tom radnom mjestu.

Ali, s obzirom na to da je ordinacija dr. Jusupa privatna, on je poslodavac odnosno nad tim zapošljavanjem nikakvu nadležnost nije imao Dom zdravlja u Zadru.

– Najbliža druga ordinacija Doma zdravlja je u Maslenici i pacijentima ćemo preporučiti da se prebace kod tog ljekarskog tima – kaže dr Bek.

Naime, procedura “izbacivanja” dr. Jusupa iz tog prostora sigurno će potrajati još neko vrijeme jer osim što mu HZZO (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje) poslije inspekcijskih provjera prekida ugovor poslije 30. aprila, nužno je prekinuti i koncesiju, a to je u nadležnosti Zadarske županije. Takođe, Ministarstvo zdravlja mora donijeti rješenje o prestanku obavljanja djelatnosti dr. Jusupa u toj ambulanti, piše Jutarnji list.

– Punih 30 godina radim kao specijalista porodične medicine. Već mi je puna kapa jer su ljudi teški. Uz opštu medicinu bavim se pedijatrijom, malom hirurgijom, jer nemam salu, ali radim operacije na licu, šakama, krpim posjekotine, djecu liječim, odrasle. Bio sam doktor na prvoj liniji u vrijeme Domovinskog rata, u 112. brigadi i stekao ogromno iskustvo u jako teškim vremenima – rekao je dr. Jusup.

Tvdi da njegova medicinska sestra, koja mu je i vjerenica, ima sve što je potrebno za obavljanje tog posla.

– Ona je medicinska sestra, može se reći da mi je i vjerenica. Fakultet nema, ali ima srednju školu, što je sasvim dovoljno za posao sestre ili zidara. Manje radim hirurgiju, jer niko ne stoji iza mene, ali propisujem lijekove i sve što treba – rekao je.