Nastavljena evakuacija

Dramatični prizori: Oluja razbija kruzer, putnike spašavaju helikopteri

SYRIA-CONFLICT-IS

Akcija traje i dalje. Do sada je, kako javljaju norveški mediji, spašeno gotovo 400 osoba

Spasioci su tokom noći nastavili evakuaciju preko 1300 ljudi zarobljenih na pokvarenom kruzeru zapadno od norveške obale, piše BBC.

Akcija traje i dalje. Do sada je, kako javljaju norveški mediji, spašeno gotovo 400 osoba.

Brod bi trebao biti prebačen u jednu od luka. Tijekom noći pokrenut je motor te brod lagano plovi, a do luke Molde trebali bi ga odvesti remorkeri. No sve zavisi o vremenskim prilikama jer su valovi i dalje jako veliki. Ipak se i dalje se ljude evakuira uz pomoć helikoptera.

Cijelu noć je trajala akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo pet helikoptera. Tijekom spašavanja pokvario se i jedan spasilački brod pa su dva helikoptera preusmjerena i poslana da s njega spašavaju ljude.

Luksuzni brod Viking Sky poslao je poziv upomoć u subotu, u trenutku dok je na njemu bilo 1373 ljudi. Brod je nemoćno plutao po moru dok ga je oluja nosila prema stijenama.

Akciju prati olujno more. Kako piše CNN, valovi su veliki između šest i osam metara.

“Ne možemo kazati koliko će ovo trajati”, kaže Borghild Eldoen, glasnogovornica lokalne službe za spašavanje.

Na brodu je bilo 915 putnika (ostali su bili članovi posade), a mahom je riječ o turistima iz SAD-a i Velike Britanije.

Posada je tokom večeri uspjela ponovo pokrenuti jedan od četiri glavna motora i usidriti brod nešto dalje od obale. No svejedno je počela evakuacija.

Do 23 sata po našem vremenu evakuisano je oko 150 ljudi. Osam osoba je ozlijeđeno, od toga tri teže. Spasioci su ljude iznosili jednog po jednog.

Ručali smo kad se brod počeo tresti”, kaže John Churry, jedan od evakuiranih helikopterom. “Prozori su bili razbijeni, voda je ulazila unutra”, dodaje.

“Taj put u helikopteru bih radije zaboravio. Nije bilo zabavno”, dodao je.

Janet Jacob rekla je kako nikada “nije vidjela nešto tako zastrašujuće”.

“Počela sam moliti, molila sam za sigurnost svih na brodu. Put helikopterom bio je užasan”, rekla je.

Ribar Jan Erik Fiskerstrand, čiji je brod među prvima priskočio u pomoć kruzeru, kaže da su minute nedostajale do katastrofe. Da nisu upalili motor i pričvsrstili sidro, kaže, udarili bi u stijene.