Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema dogovora

Države članice EU bore sa da postignu konsenzus o limitiranju cijena ruskog gasa

plin-gas

Druge zemlje nisu saglasne da li bi se limitiranje cijena odnosilo samo na Rusiju ili i na ostale proizvođače također

Države članice Evropske unije u petak su se raspravljale da postignu puni konsenzus o načinima zaštite svog stanovništva od dramatičnog rasta cijena energije koji prijeti da gurne milione ljudi u hladnoću i siromaštvo tokom zime dok Rusija ograničava dotok prirodnog gasa.

Dok napetosti s Moskvom rastu oko rata u Ukrajini, ministri energetike 27 država članica EU nisu mogli premostiti razlike oko toga da li i kako da uvedu ograničenje cijena ruskog prirodnog gasa, jer uvijek skeptična Mađarska odbija da pristane na limite cijena, tvrdeći da će to biti protivno njenim interesima u snabdjevanju energentima.

Druge zemlje nisu saglasne da li bi se limitiranje cijena odnosilo samo na Rusiju ili i na ostale proizvođače također.

– To ukazuje da je riječ o teškom pitanju, i da (Evropska) komisija ima drugačiji cilj – izjavila je Agata Loskot-Strachota, visoka analitičarka energetske politike u Centru za istočne studije u Varšavi.

– Iako je većina članica EU najviše zainteresirana za sniženje cijena i dobijanje dovoljnih količina gasa, Komisija namjerava limitirati ruske profite, i ja mislim, da povrati kontrolu nad situacijom s evropskim tržištem gasa – kazala je ona, prenosi AP.