Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sad

Državni sekretar Blinken: Amerika se vratila

Blinken je rekao za BBC da su SAD i njihovi evropski partneri “ponovo na istoj strani” u Iranu

“Amerika se vratila” i potpuno je angažovana u pomaganju u rješavanju problema, uključujući pandemiju, klimatske promjene i iranske nuklearne ambicije, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken za BBC.

U svom prvom međunarodnom intervjuu, Blinken je naglasio važnost svjetske vakcinacije protiv Covid-19.

Također je kritizirao Kinu zbog nedostatka transparentnosti u otkrivanju načina na koji se pojavio koronavirus.

Rekao je da je došao kraj politike Donalda Trumpa kolokvijalno poznate kao “Prvo Amerika” (America First).

Blinken je dao intervju za BBC tokom trajanja virutalnih sesija G7 najbogatijih industrijaliziranih zemalja.

Sjedinjene Države daju četiri milijarde američkih dolara za vakcinacijski program Covax, čiji je cilj isporučiti više od dvije milijarde doza ljudima u 190 zemalja za manje od godinu dana.

– Dok svi na svijetu ne budu vakcinisali, niko zaista nije u potpunosti siguran, jer ako je virus vani i nastavi se širiti, također će mutirati – rekao je gospodin Blinken.

– A ako mutira, vratit će se i ljudi svugdjeće biti u opasnosti – rekao je on.

SAD su do sada vakcinisale više od 27 miliona ljudi. Međutim, u mnogim siromašnijim zemljama vakcinacija tek treba započeti.

Blinken je također optužio Kinu da nije podijelila informacije koje bi mogle rasvijetliti porijeklo koronavirusa.

Tim istraživača iz Svjetske zdravstvene organizacije proveo je četiri sedmice u Kini u misiji utvrđivanja činjenica. Međutim, dva stručnjaka iz tima WHO-a su nakon toga izjavili da Kina odbija dati pun pristup podacima koje su tražili.

Državni sekretar rekao je da je potreban bolji sistem zdravstvene zaštite kako bi se uočile pandemije prije nego što se one u potpunosti pojave.

– Od zemalja se traži da budu transparentne. Od njih se zahtijeva da razmjenjuju informacije. Od njih se zahtijeva da na početku pandemije daju pristup međunarodnim stručnjacima – stvari koje nažalost nismo doživjeli od Kine – rekao je.

Za vrijeme Donalda Trumpa, SAD su napustile sporazum kojim su svjetske sile ublažile ekonomske sankcije Iranu, zauzvrat, Teheran je ograničio nuklearne aktivnosti.

Sada SAD diskutuju o tome hoće li se ponovo pridružiti dogovoru. Predsjednik Biden rekao je u petak da SAD moraju sarađivati s drugim velikim silama kako bi obuzdali ono što su nazvali iranskim “destabilizacijskim” nuklearnim ambicijama.

Blinken je rekao za BBC da su SAD i njihovi evropski partneri “ponovo na istoj strani” u Iranu.

– Predsjednik Biden već je neko vrijeme jasan: ako se Iran vrati svojim obavezama prema nuklearnom sporazumu, Sjedinjene Države će učiniti isto – rekao je.

Rekao je i da će SAD tada sarađivati s drugim zemljama kako bi se suprotstavili Iranu u vezi s drugim pitanjima, uključujući njegov uticaj u regiji i program balističkih raketa.