Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snimale uživo demonstracije

Dvije bjeloruske novinarke osuđene na dvije godine zatvora

Obje žene izjasnile su se da nisu krive nakon što su optužene za organiziranje demonstracija. Kao materijalni dokaz, tužiteljstvo je predstavilo videokameru, mikrofon, mobitele, rasvjetu i pres-jakne

Bjeloruski sud osudio je 18. februara dvije bjeloruske novinarke poljskog TV kanala Belsat na dvije godine zatvora, nakon što su ih vlasti uhapsile zbog protesta protiv Aleksandra Lukašenka koji su uživo snimale i prenosile.

Katsiaryna Andreyeva (Kaciarina Andrejeva, 27) i Darya Chultsova (Daria Čulcova, 23) uhapšene su u stanu u novembru odakle su snimale proteste koji su se odvijali zbog smrti prosvjednika koji je ubijen nekoliko dana ranije.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su zadržavanje novinarki.

Obje žene izjasnile su se da nisu krive nakon što su optužene za organiziranje demonstracija. Kao materijalni dokaz, tužiteljstvo je predstavilo videokameru, mikrofon, mobitele, rasvjetu i pres-jakne.

Novinarke su se pojavila u sudnici u kavezu na saslušanju 18. februara, dajući znak “V” za znakove pobjede.

Više od 33.000 ljudi privedeno je u nasilnom suzbijanju protesta protiv Lukašenkove vladavine nakon osporenih izbora u avgustu 2020. za koje su njegovi protivnici rekli da su namješteni kako bi produžili njegovu vladavinu. Na toj je funkciji od 1994. godine.

Akcija je potaknula zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Minsku. Lukašenko je odbio odstupiti, potpomognut podrškom Moskve, koja Bjelorusiju vidi kao zaštitnu državu protiv Evropske unije i NATO-a.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku pozvao je vlasti da odustanu od “apsurdnih” optužbi protiv Andreyeve i Chultsove te da ih se bezuslovno oslobodi.

“Svaki put kad sam išla na posao, riskirala sam zdravlje i život”, rekla je ranije Andreyeva u izjavi.

“Uspjela sam se sakriti od gumenih metaka, eksplozija zapanjujućih granata, udaraca pendrecima. Moje kolege imale su mnogo manje sreće.”

“Sve imam: mladost, posao koji volim, slavu i, najvažnije, čistu savjest.”

Novinarke su snimale proteste nakon smrti 31-godišnjeg Romana Bondarenka, koji je preminuo u bolnici u novembru 2020. nakon što su ga, kako tvrde prosvjednici, snažno istukli policajci. Ministarstvo unutarnjih poslova poreklo je odgovornost.

TV kanal Belsat specijaliziran je za vijesti iz Bjelorusije i zapošljava uglavnom bjeloruske državljane.