Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvojica od pet sudaca se usprotivila vraćanju Šešelja u Hag

seselj paljenje zastave

Suci Haškog tribunala koji su odbili potpisati zahtjev za hitan povratak optuženika Vojislava Šešelja s privremene slobode u pritvor u Scheveningenu uvjereni su da je odluka Žalbenog vijeća preuranjena i neopravdana, tvrdi u četvrtak beogradska štampa.

Zahtjevu da Šešelj bude hitno vraćen u Holandiju protive se suci Bakhtiyar Tuzmukhamedov i Koffi Kumelio Afande. U zajedničkom mišljenju oni su ocijenili preuranjenom odluku Žalbenog veća ICTY-a da se vođa Srpske radikalne stranke (SRS) do 26. maja ili čim to bude izvedivo stavi pod nadzor dužnosnika ICTY-a, piše današnja Politika.

[pull_quote_right]Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju sa Haaškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će “Šešelj biti tema na nekoj od idućih sjednica vlade, ali tek kada Srbija dozna sve aspekte slučaja”[/pull_quote_right]

List navodi zajedničko stajalište Tuzmukhamedova i Afandea da Žalbeno vijeće nije bilo upućeno u povjerljive informacije o Šešeljevu teškom zdravstvenom stanju.

Bilo bi “razumnije” da je Žalbeno vijeće Pretresnom “ostavilo potreban manevarski prostor” da “sagleda sve relevantne faktore” za opoziv privremenog puštanja na slobodu, ocijenili su ti suci.

Politika prenosi njihovu ocjenu da je “odluka većine članova Žalbenog vijeća preuranjena i neopravdana” te podsjeća da nalog Žalbenog vijeća nisu potpisala dvojica od pet sudaca.

[pull_quote_right]Haško tužiteljstvo je još 14. aprila zatražilo da se Šešelju hitno naredi povratak u pritvor[/pull_quote_right]

Srbijanskom ministarstvu pravde je početkom sedmice stigao zahtjev ICTY-ja za povratak Šešelja u pritvor po kojem će, kako je priopćeno, “postupiti u skladu sa domaćim zakonima i principima međunarodnog prava”.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju sa Haaškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će “Šešelj biti tema na nekoj od idućih sjednica vlade, ali tek kada Srbija dozna sve aspekte slučaja”.

Prema zahtjevu zaprimljenom iz Den Haaga, Šešelj je već 26. maja trebao otputovati natrag u pritvor.

Srbija će od Haškog tribunala zatražiti dodatna objašnjenja, rekao je Ljajić i dodao da se “u Srbiji poštuju rokovi Srbije”, a ne oni koji su sada postavljeni i koji nisu realno izvodljivi.

Šešelj je beogradskim medijima ponovio da se neće dobrovoljno predati, ali neće ni bježati niti će sarađivati.

“Moraju me nositi na aerodrom. Ako se pokrene zakonom propisana procedura za isporuku, ja ću u njoj učestvovati i iznijeti svoju odbranu, ali mislim da je izručenje protipravno”, rekao je Šešelj.

vojislav seselj

Od novembra je Šešelj na privremenoj slobodi zbog lošeg zdravstvenog stanja, no od tada su na njegove izjave i govor mržnje reagirale i donijele rezolucije razne ustanove od Hrvatskog sabora do Evropskog parlamenta.

Haško tužiteljstvo je još 14. aprila zatražilo da se Šešelju hitno naredi povratak u pritvor, a njegovi liječnici su u međuvremenu ocijenili da bi zbog njegova teško narušenog zdravlja povratak u pritvor Haškog tribunala “bilo ubistvo s predumišljajem”.