Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekstremne vrućine u Pakistanu danas odnijele blizu 100 života

pakistan111

Val ekstremnih vrućina uoči monsunskih kiša u Pakistanu danas je odnio blizu 100 ljudskih života, čime je broj smrtno stradalih od direktnih posljedica toplotnih udara u posljednja tri dana porastao na 257 osoba.

Pakistanski zvaničnici saopćili su da su četiri najveća bolnička centra u Karachiju u protekla tri dana toplotnog vala zabilježila 200 smrtnih slučajeva uzrokovanih ekstremnim vrućinama i da imaju poteškoće u hospitalizaciji sve većeg broja ljudi koji dolaze u bolnice, a svi timovi hitne medicinske službe su na terenu i pomažu ugroženom stanovništvu.

Još 57 osoba je umrlo u pustinjskim regijama Tharparkar, Sibbi i Shekhupura.

Val ekstremnih vrućina uoči monsunskih kiša se početkom mjeseca preselio iz Indije u Pakistan, a dnevne temperature u južnim i centralnim regijama ove zemlje dostižu 47 stepeni Celziusa.

Najteža situacija je u južnoj pokrajini Sind i u njenom administrativnom centru Karachiju. Stanovništvo je već suočeno i s problemom nedostatka pitke vode, a situacija je dodatno teška s obzirom da je u toku ramazan, mjesec muslimanskog posta.

Pakistanski Zavod za meteorologiju javlja da se osvježenje u ugroženim regijama očekuje u noći sa srijede na četvrtak.

Val ekstremnih vrućina uoči monsunskih kiša je prošlog mjeseca pogodio područje Indije u kojoj je od direktnih posljedica toplotnih udara umrlo više od 2.000 osoba.