Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trilaterala

Erdogan i Vučić poručili: Put znači život, ovo je veliki dan za odnose Srbije i BiH

trilaterala

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a osim Erdogana, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako je neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH, te kako vjeruje da će autoput Beograd – Sarajevo unaprijediti odnose između BiH i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Palati Srbije u Beogradu je danas održan Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome je učestvovao državni vrh tri zemlje.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a osim Erdogana, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Erdogan je na konferenciji za novinare kazao kako je današnji Trilaterlani samit bio, prije svega, jedan plodonosan susret, dodavši kako će nakon sljedećeg samita u BiH, naredni biti održan u maju u Turskoj.

“Odlučni smo da nastavimo s ovim bilaterlanim mehanizmom, odnosno sa trilaterlanim sastancima i da sve tri zemlje, Turska, BiH i Srbija, da radimo na zbližavanju naših naroda. Želimo da ovaj samit tome doprinese”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je najvažnija karakteristika današnjeg susreta bila prilika da se porazgovara o tome kako da se što prije riješi problem formiranja vlasti u BiH.

“Želimo da se taj problem što prije riješi, jer je prošla čitava godina, i u zemlji u kojoj nema vlasti, teško je govoriti o jednoj konstruktivnoj budućnosti, neophodno je to što prije riješiti”, kazao je Erdogan, te dodao:

“Ja vjerujem da će put koji se planira izgraditi biti povod za unapređenje odnosa između Srbije i BiH. Ja uvijek naglašavam da put znači život, da put znači civilizaciju. Ukoliko uspijemo u tome, put koji će se izgraditi između Beorgada i Sarajeva jeste put koji će ekonomski podići sva mjesta koja se nalaze između ova dva grada i vjerujem da će taj put spriječiti da ljudi sele iz ovih područja i da će postati atraktivan za život.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo, te da su na Trilateralnom samitu između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske održanom u Beogradu, prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge, javlja Anadolu Agency (AA).

Samit je održan u okviru drugog dana posete predsjednika Turske Srbiji, a prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Na konferenciji za novinare nakon Samita, Vučić je izrazio “iskreno zadovoljstvo” što je danas mogao da razgovara s članovima Predsjedništva BiH i Erdoganom.

“Turskoj i Erdoganu neizmjerno sam zahvalan zbog nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu”, kazao je Vučić, zahvalivši Erdoganu što je i danas ostao ovdje, čime je pokazao koliko mu je važan ovaj region.

Vučić je ocijenio da je danas važan dan, jer se polaže kamen temeljac na radove na autoputu između Srbije i BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da od 1945. godine “kao da je postojala nevidljiva ruka koja nije dopuštala da se grade dobre putne veze između dvije zemlje”.

“Danas smo prvi put potezali mape na kojima smo ucrtavali puteve i pruge”, kazao je Vučić, dodavši da neće precizirati o kojim oblastima se radi, ali da smatra da su svi prisutni na trilateralnom sastanku sa zadovoljstvom gledali u takve karte.

 

Kako je dodao, svi projekti su projekti ne samo povezivanja infrastrukture, već i ljudi, koji će potom razmišljati kako da sarađuju, a ne kako da se svađaju.

“Volio bih da ne gledamo preko plota jedni druge i da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već da svi gledamo u budućnost”, zaključio je.

Predsjednik Srbije je izrazio i sigurnost da će na današnjem otvaranju radova na autoputu biti više hiljada ljudi, a one koji će biti na dočeku je zamolio da kao što će lijepo dočekati Erdogana, pokažu gostoprimstvo i prema gostima iz BiH.

Danas će predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.