Erdogan je kao dječak na ulici prodavao vodu i perece, danas je strah i trepet Turske

erdogan_govor1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je nekad proglašen “Evropljaninom godine”, no to bi se danas teško moglo dogoditi. Bez dilema je favorit na nedjeljnim izborima u Turskoj, ali njegova blistava karijera još može biti okaljana. Gotovo 16 godina Erdogan kroji sudbinu Turske, pobjeđujući na svim izborima na kojima je učestvovao.

Kada je njegova konzervativna islamska Stranka pravde i razvoja (AKP) izgubila apsolutnu većinu u parlamentu na izborima u junu 2015., sazvao je nove izbore nekoliko mjeseci poslije i stare strukture vlasti ubrzo su se vratile na većinu koju su htjele.

Erdogan na nedjeljne predsjedničke izbore izlazi kao nedvojbeni favorit. No pitanje je može li dobiti više od 50 posto glasova u prvom krugu. U slučaju da bude prisiljen na drugi krug, to će biti mrlja na njegovoj uspješnoj karijeri, piše Hina.

“Evropljanin godine”

Iz perspektive Zapada, Erdogan se dramatično promijenio. Godine 2004. belgijski sedmičnik European Voice proglasio ga je “Evropljaninom godine”. Tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder hvalio je njegovo “zagovaranje većih sloboda, bolje zaštite ljudskih prava i manje uloge države”.

Danas to izgleda kao davna prošlost i njegovi kritičari ističu da je on sada čista suprotnost tome. Opozicija upozorava na njegovu autoritarnost, a Erdoganov moto je postao “Velika Turska treba snažnog vođu”. Erdogan je ostavio svoj pečat na Turskoj kao nijedan političar od njenog utemeljitelja, Mustafe Kemala Ataturka.

Odrastao u skromnim uvjetima u radničkom dijelu Istanbula

Rođen 1954. u porodici s crnomorske obale, Erdogan je odrastao u skromnim uvjetima u Kasimpasi, radničkom dijelu Istanbula. Kao dječak prodavao je na ulici vodu i perece sa sezamom kako bi pomogao porodici.

O njegovom ranom životu snimljen je film „Reis” (Vođa). Njegov ured tvrdi da na film nije imao utjecaja, no prilično sentimentalna slika koju film o njemu prenosi slična je onom kako ga vide njegovi sljedbenici.

Erdogana se prikazuje kao pravednog i religioznog čovjeka koji se žrtvuje kako bi pomogao siromašnima, prvo u Kasimpasi, a poslije širom Istanbula nakon što je 1994. postao njegov gradonačelnik. Film završava 1999. njegovim hapšenjem nakon strastvenog govora u kojem je citirao kontroverznu pjesmu sa stihom “Minareti su naši bajuneti”.

Svaki Turčin zna kako mu je politička karijera nakon toga doživjela uzlet.

Uspješan premijer

Godine 2002. Erdogan je doveo AKP, čiji je bio jedan od osnivača, na vlast. Iduće godine postao je premijer, ostavši na toj dužnosti do 2014. Erdogan se zasigurno može hvaliti uspjesima koje je ostvario na čelu turske vlade. Turska je doživjela brz gospodarski rast. I on ju je vodio prema Evropi.

Smrtna kazna ukinuta je 2004., nedugo nakon što je preuzeo dužnost, a 2005. otvoreni su pregovori o pristupanju EU-u. Dok je velik dio Bliskog istoka tonuo u haos, njegova vladavina dokazala je da islam i demokracija ne moraju biti u proturječju.

Erdogan je započeo mirovni proces sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). No proces je u međuvremenu propao, a nasilje eskalira od sredine 2015.

Obećava “novu Tursku”

Budući da u statutu AKP-a piše da se dužnost premijera ne može obnašati četiri puta zaredom, kandidirao se za predsjednika države 2014. i pobijedio na prvim direktnim izborima za tu dužnost. Ali je njegov krajnji cilj bio preobražaj Turske iz parlamentarne u predsjedničku republiku.

Do sada ga ništa u tome nije moglo zaustaviti, čak ni pokušaj državnog udara u julu 2016. Tada je uveo vanredno stanje i dao uhapsiti desetine hiljada ljudi, uključujući novinare koji su kritizirali vlast. Stotine hiljada javnih djelatnika ostale su bez posla.

Od tada, kako je sve više evropskih čelnika počelo kritizirati njegovu autoritarnost, okrenuo se od Evropske unije, optužujući je da namjerno koči pristupne pregovore. Spominje čak i mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, što je očito odbacivanje evropskih vrijednosti i trenutno bi označilo kraj bilo kakvim izgledima za članstvo u EU-u.

Sugerirao je također da bi mogao održati novi referendum o prekidu pristupnih pregovora. Preuzimajući dužnost predsjednika 2014., Erdogan je obećao “novu Tursku” i slao pomirljive signale svojim protivnicima. “Ostavimo stare sukobe iza sebe u staroj Turskoj”, govorio je.

Politički jaz u zemlji veći nego ikad prije

Ali politički jaz u zemlji danas se čini većim nego ikad prije, a jednako vrijedi i za odnose s EU-om. Pobijedi li Erdogan na predsjedničkim izborima, to bi bio vrhunac njegove karijere. Nakon izbora će, naime, biti uveden novi predsjednički sistem.

Erdogan je oženjen Eminom i imaju dvojicu sinova i dvije kćerke.