Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Susjedi su nam zahvalni zbog rješenja krize u Agrokoru

plenkovic

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najaktualnija pitanja u državi, sklapanje nagodbe u Agrokoru, referendumske inicijative te stav Europske komisije o razgraničenju sa Slovenijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Jednoglasno izglasanu nagodbu od strane privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora prije dva dana premijer Plenković nazvao je ogromnim uspjehom i postignućem svih sudionika procesa, izvanredne uprave, ali i Hrvatske vlade i parlamentarne većine.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je Agrokoru omogućena nova likvidnost, da kompanije unutar koncerna funkcioniraju i da su mali dobavljači, poljoprivrednici, isplaćeni u cjelosti. Srednji i veliki dobavljači dobili su oko 500 milijuna eura i naplatili su oko 70 posto starog i graničnog duga, dodao je, kao i da su sve te kompanije dobile 15 mjeseci vremena da se restrukturiraju.

Plenković je ocijenio kako je od strane oporbe tijekom procesa izvanredne uprave pokrenuto nekoliko inicijativa kako bi se, kaže, destabilizirala Vlada, a to bi, smatra, prekinulo proces postizanja nagodbe prije njegova kraja.

Premijer Plenković je poručio kako će ovaj proces imati transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo i poslovnu praksu te kako će ojačati regulatorne funkcije svih institucija.

“Jako su zahvalni naše kolege u susjedstvu na načinu kojim je Hrvatska riješila ovaj problem”, kazao je Plenković i dodao kako je uspjeh što se kriza u Agrokoru nije prelila na zemlje u susjedstvu.

Osvrnuo se na činjenicu da je Europska komisija (EK) odlučila ostati neutralna nakon ročišta održanog početkom svibnja, na kojem je bio stručni pravni tim iz Hrvatske, vezano za inicijativu Slovenije prema Europskom sudu zbog graničnog spora i arbitraže.

“Europska komisija nije stala ni na čiju stranu, odlučila se ne umiješati u taj proces. Mislim da je to dobra, ispravna i mudra odluka Europske komisije”, kazao je Plenković.

Ocijenio je kako ova odluka daje novu šansu vladama Hrvatske i Slovenije za novi dijalog i rješavanje ovog otvorenog graničnog pitanja. Odnose sa Slovenijom okarakterizirao je dobrosusjedskima i poručio kako granično pitanje ne bi tebalo utjecati na odnose.

“Mi smo spremni ponuditi našim slovenskim prijateljima rješenje za granični problem na tragu ideja koje smo iznijeli prije Nove godine”, kazao premijer Plenković.

Smatra kako je put dogovora izgledniji za rješenje od pravosudnog puta, kojeg priželjkuje Slovenija.

Osvrnuo se na predaju potpisa za raspisivanje referenduma od strane dviju građanskih inicijativa koje se zalažu za izmjenu izbornog zakona i poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije.

Istaknuo je kako će njihovi zahtjevi proći saborsku proceduru, nakon čega će potpise provjeriti i verificirati Ministarstvo uprave. Nakon toga će se odlučiti jesu li pitanja koja su postavili u skladu sa Hrvatskim ustavom.

“Smatram da referendum nije način na koji se treba raspravljati o izbornom sustavu, jer za to postoje političke stranke, Sabor i Vlada”, rekao je Plenković.

Inicijative za smanjenje broja zastupnika manjina nazvao je neprihvatljiima te poručio kako bi smanjenje prava manjina u Hrvatskoj uvelike otežalo stanje Hrvata koji su manjina u nekim drugim državama, jer se ne bi mogli pozvati na načelo reciprociteta.

Plenković smatra hrvatski model, u kojem manjine imaju fiksni broj zastupnika, kvalitetnim i modelom kojega treba preslikati.

Hrvatska vlada je na dnevnom redu današnje sjednice usvojila tri zakona koji za cilj imaju pomoći blokiranim građanima. To su Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i Zakon o stečaju potrošača.