Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Odlučno i ustrajno ćemo nastaviti borbu protiv terorista

erdogan

Odlučno i bez oklijevanja ćemo nastaviti našu borbu protiv terorizma, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon što je jutros u terorističkom napadu u Istanbulu poginulo 11, a ranjeno 36 osoba.

Turski predsjednik Erdogan je danas stigao u bolnicu Haseki u Istanbulu, gdje je posjetio ranjene u jutrošnjem terorističkom napadu. Po izlasku iz bolnice, Erdogan je odgovarao na pitanja novinara.

Kazao je kako su među ranjenima dvije osobe u kritičnom stanju, te da se trenutno pod intenzivnom njegom. Erdogan je ranjenima poželio što brži oporavak, a porodicama poginulih je izrazio poruke saučešča.

“Ono što želim otvoreno kazati je da kada su u pitanju terorističke organizacije i napadi, bez pravljena razlike između civila i policije, ili civila i vojske, poginuli i stradali su prije svega ljudi i teroristi su ovo napravili ljudima”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako su ciljevi terorista i terorističkih napada policija i vojska, snage koje su zadužene za sigurnost života i imovine u zemlji, odnosno za sigurnost kompletne nacije.

“U tom smislu ovakve aktivnosti neće biti oproštene niti tolerisane. Mi ćemo odlučno i ustrajno do kraja nastaviti našu borbu protiv terorista”, poručio je Erdogan.

Na pitanje da li je poznato ko konkretno stoji iza jutrošnjeg terorističkog napada, Erdogan je kazao kako su istrage na tom planu već pokrenute.

Turski premijer Binali Yildim, u vezi sa jutrošnjim terorističkim napadom u Istanbulu, izjavio je kako su teroristi još jednom pokazali kako su neprijatelji čovječanstva i svih ljudskih vrijednosti.

U terorističkom napadu autobombom na policijsko vozilo jutros u Veznecileru, u centru Istanbula, poginulo je najmanje 11 osoba, među kojima sedam policajaca i četiri civila. Ranjeno je 36 osoba, među kojima su dvije u kritičnom stanju.

Tim povodom oglasio se i premijer ove zemlje Binali Yildirim.

“Cilj terorističkih organizacija bio je ubiti naše nevine stanovnike i to u prvim danima mjeseca ramazana. Teroristi su ovim napadom još jednom pokazale da su neprijatelji čovječanstva i svih ljudskih vrijednosti”, rekao je Yildirim, te dodao:

“Bez obzira na sve, Repubilka Turska nikada neće odustati od svog cilja borbe protiv terorizma”.