Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

6.000 izbjeglica koje je ušlo u Dansku, prešlo u Švedsku

aa_picture_20150915_6291872_web

Danska kraljevska policija je saopćila da je protekle sedmice iz Njemačke u Dansku ušlo najmanje 5.800 izbjeglica i da je većina njih već prešla u Švedsku.

U saopćenju se navodi da je od 5.800 izbjeglica koje su ušle u Dansku proteklih sedam dana azil zatražilo njih 686, dok se ostatak već prebacio u Švedsku ili su na tom putu.

Danska policija tvrdi da ovo izvanredno stanje znatno otežava rad policajaca, ali da se na granicama i dalje vrše kontrole svih ulazaka. Dnevno policija kontrolira po 20 vozova ili autobusa, a lica sumnjivog izgleda podvrgavaju se dodatnim procedurama kontrole.

Danski mediji javljaju da se oštre kontrole provode na njemačko-danskoj granici, a da na dansko-švedskoj granici skoro da i nema zastoja.

Izbjeglicama koje pristižu u Dansku na putu ka Švedskoj pomažu stotine volontera i humanitaraca koji im daju hranu, odjeću i druge potrebštine. Brojnim izbjeglicama daju i karte da vozom putuju do švedskog Malmea.

Jedna od volonterki Feride je za AA kazala da prikupljenu humanitarnu pomoć drže u praznim lokalima u blizini željezničke stanice u Kopenhagenu i gradiću Enghave.

“Već nekoliko dana sam ovdje i divno je vidjeti solidarnost ljudi. Sakupili smo dovoljno hrane za nekoliko dana. Tu smo da na svaki način pomognemo našim gostima“, kazala je Feride.

I na željezničkoj stanici u švedskom Malmeu, koji je od Kopenhagena udaljen pola sata vožnje, izbjeglice dočekuju švedski volonteri, ekipe Crvenog križa i Ureda za migrante.