Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokat Evropske komisije skočio s prozora svog ureda u Briselu

eu komisija zgrada

Gauthier Pierens, ugledni advokat Evropske komisije, počinio je samoubistvo u petak 4. decembra oko 11 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako danas pišu britanski mediji, advokat Pierens je skočio s prozora ureda na drugom spratu zgrade Evropske komisije u Briselu.

Iako motiv još nije utvrđen, njegove kolege su za “New Europe” kazale da je advokat nakon dvije decenije službe očekivao unapređenje, ali je degradiran.

Prema pojedinim izvorima, Pierens je bio jasan i beskompromisan u obavljanju svojih dužnosti, držeći se uloge pravnika.

Njegovo kolege su izjavile da nije bio sklon kompromisima potrebnima za napredak u profesionalnoj karijeri.

Advokat se prije samoubistva protivio političkom kompromisu u panevropskom zakonu o koncesiji autocesta koji je predložila jedna snažna članica Evropske unije. On je zbog snažnih stavova o tom pitanju uklonjen s pozicije zamjenika advokatske jedinice i premješten na druge dužnosti.

Pierens je u petak čekao šeficu s kojom je kasnije trebao otići na sastanak sa zamjenikom direktora. Nakon što je ona ušla u predsoblje, advokat je odjurio u svoj ured i zaključao vrata, a nekoliko trenutaka kasnije Pierens je skočio i okončao svoj život.

Evropska komisija se odmah mobilizirala, a direktor nije dopustio da porodicu obavijesti belgijska policija već je to učinio lično.