Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrijski kancelar: Zatvaranje granice ne dolazi u obzir

Werner Faymann

Werner Faymann, austrijski kancelar, istakao je da je nakon terorističkih napada u Parizu potrebno pojačati kontrole prilikom ulaska migranata u tu zemlju, ali da zatvaranje granica ne dolazi u obzir.

Feymann je jutros, govoreći za njemačke medije uoči sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, istakao da bi zatvaranje granica značilo “kraj Schengena i evropske ideje”.

Prema njegovom mišljenju, najvažnije je da se radi na okončanju nasilja u Siriji koje je uzrok tolikog priljeva ljudi iz tog dijela svijeta u Evropu. Isto tako, smatra Feymann, potrebno je poboljšati uslove za boravak izbjeglica u Turskoj, kao i mjere njihove registracije u Grčkoj.

“Problem se ne može riješiti na austrijskoj ili njemačkoj granici. Potrebno je i da evropske zemlje nakon terorističkih napada u Parizu poboljšaju razmjenu obavještajnih podataka”, kazao je Feymann.

Migranti iz Afrike i Azije prvo su u Austriju stizali iz Mađarske. Nakon što je ova zemlja zatvorila svoju prirodnu granicu sa Srbijom i Hrvatskom, izbjeglice su promijenile svoju rutu, pa u Austriju sada dolaze iz Slovenije. Od 20. oktobra do jutros u šest sati iz Slovenije u Austriju, prema podacima slovenačke policije, prešlo je 220.341 migranta.