Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ažuriranje Carinske unije s Turskom bilo korisno za obje strane

evropska-komisija

Predstavnici Evropske unije (EU) su saopćili da bi ažuriranje Carinske unije s Turskom bilo korisno za obje strane, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su kako bi takav korak u značajnoj mjeri doprinio povećanju trgovinske razmjene između Turske i EU-a kao i blagostanja.

Evropska komisija je danas od Vijeća EU-a tražila odobrenje da uskoro započne pregovore o ažuriranju sporazuma o Carinskoj uniji koji je na snazi već 20 godina.

Predstavnici EU-a koji su nadležni za carinska pitanja saopćili su da će Evropska komisija u naredna 3-4 mjeseca dobiti odobrenje za pregovore, koji bi mogli biti kompletirani za dvije godine.

Iz Brisela su naglasili da je potrebno ažurirati sporazum s Turskom zbog, kako su kazali, činjenice da su se tokom posljednih 20 godina na svjetskom tržištu uveliko promijenili trgovinski i finansijski uvjeti.

Evropski zvaničnici smatraju da bi ažuriranje Carinske unije s Turskom imalo pozitivne trgovinske i ekonomske efekte za obje strane.

Dodaju kako bi ažuriranje Carinske unije s Turskom moglo povećati trgovinsku razmjenu između dviju strana za nekoliko milijardi eura.

Evropska unija i Turska su prošle godine saopštile da će modernizovati 20 godina staru Carinsku uniju.

Podsjetimo, Turska, zemlja kandidat za članstvo u EU, od 1996. godine ima sporazum o Carinskoj uniji s EU-om.