Bogdanović: Bugarska snažno podržava BiH na putu evropskih integracija

radomir_bogdanovic

Ambasador Bosne i Hercegovine u Bugarskoj Radomir Bogdanović istakao je u razgovoru za Fenu da Bugarska snažno podržava BiH na putu evropskih integracija, podsjećajući da je ova država bila prva članica Evropske unije (EU) koja je podržala aplikaciju BiH za članstvo u EU.

– BiH i Bugarska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, bez ijednog otvorenog pitanja. Bugarska, kao prijatelj naše zemlje, iskazuje nesebičnu spremnost da pruži sva svoja iskustva i pomoć da bi BiH bio olakšan put ka EU – kazao je Bogdanović i dodao da je strateški cilj Bugarske da sve zemlje Balkana budu članice EU, jer će to doprinijeti stabilnosti u cijelom regionu.

Međutim, napomenuo je da dobre političke odnose ne prati i odgovarajući nivo ekonomske saradnje.

– Obje zemlje su iskazale interes da bi ekonomsku saradnju podigle na viši nivo i ojačale trgovinske odnose. Privrednici iz BiH su slabo ili nikako zastupljeni na bugarskom tržištu, uprkos brojnim pozivima za učešće na međunarodnim sajmovima u Bugarskoj – naglasio je ambasador.

S obzirom na to da je Bugarska veliki uvoznik prehrambenih proizvoda, Bogdanović smatra da bi poseban akcent trebalo staviti na izvoz hrane iz BiH. Također, mišljenja je da u oblasti drvoprerađivačke industrije postoje velike mogućnosti, jer je Bugarska veliki uvoznik namještaja.

Osim navedenog, dodao je, pružaju se i velike šanse za saradnju u oblasti turizma, posebno zimskog i vjerskog, kao i mogućnost zajedničkog djelovanja u okvirima istraživanja i korištenja prirodnih resursa, koje BiH sa sigurnošću posjeduje, što do sada nije dovoljno iskorišteno.

– Bugari tradicionalno idu na odmor u Grčku i Tursku, a s obzirom na to da je BiH relativno blizu, treba razmisliti o agresivnijem nastupu turističkih operatora na bugarskom tržištu – smatra ambasador.

Osim toga, mišljenja je da je građanima u BiH potrebno približiti Bugarsku kao destinaciju za odmor, imajući u vidu da Bugarska posjeduje izuzetno razvijen i morski i planinski turizam, koji bi po cijenama mogao biti prihvatljiv bosanskohercegovačkim građanima.

Ocijenio je da definitivno postoji interes bugarskih turista za dolazak u BiH, o čemu najbolje svjedoče brojne turističke grupe koje su ove godine posjetile našu zemlju, ali, kako je rekao, taj broj može sigurno može biti znatno veći uz aktivniju promociju bh. turističkih potencijala.

U tom su kontekstu, kaže, već ostvareni kontakti s predstavnicima Ministarstva turizma Bugarske radi promocije bh. turizma, a izražena je i spremnost za zaradnju kroz međusobno jačanje kooperacije turističkih operatora BiH i Bugarske, što se posebno odnosi na zimski i vjerski turizam u BiH.

Osim Ministarstva turizma, dodao je, Ambasada BiH u Bugarskoj je, između ostalih, uspostavila kontakte i s predstavnicima Ministarstva ekonomije Bugarske, predsjednikom Privredne i industrijske komore Republike Bugarske, predsjednikom “Bulgaria Economic Forum” te Ministarstvom poljoprivrede i hrane.

Najavio je i mogućnost organiziranja poslovnog foruma Bugarska – BiH u Sofiji tokom ove godine, što je potvrdila i Privredna i industrijska komora Republike Bugarske, a predložena je i mogućnost posjete regionalnim privrednim komorama u Bugarskoj.

– Izražena je i spremnost bugarskih kompanija za učešće na tenderima u BiH, kao i prisustvo bugarskog biznisa u BiH kroz održavanje zajedničkih foruma, sastanaka… – kazao je Bogdanović, navodeći još nekoliko oblasti u kojima bi bilo moguće proširiti saradnju s Bugarskom, kao što su namjenska industrija, autoindustrija i građevinarstvo.

Kao prepreku za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Bugarsku istakao je zadovoljavanje strogih standarda EU za prehrambene proizvode, dok je za Sporazum o ekonomskoj suradnji BiH i Republike Bugarske, koji je stupio na snagu u maju prošle godine, kazao da može doprinijeti podsticanju ekonomskih veza.

Također, dodao je da postoje obostrani potencijali koji se mogu razviti u vidu poslovne suradnje, a s ciljem zajedničkog izlaska na velika tržišta.

Ambasador je napomenuo da se u tom kontekstu u okviru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH radi na nekoliko značajnih projekata u ekonomskoj oblasti, a koji se odnose na preduzetništvo, razvitak malih i srednjih preduzeća, razvitak i unapređenje unutarnjeg tržišta i infrastrukture, kvaliteta proizvoda te oblast zaštite potrošača, što će doprinijeti povoljnijem ambijentu za ulaganje u BiH.

– Bh. strana je izrazila interes za potpisivanje sporazuma za promociju malih i srednjih preduzeća te predložila formiranje radne grupe i održavanje sastanka koji bi bio polazna osnova za buduće dogovore za potpisivanje sporazuma Bugarske i BiH – kazao je, napominjući da BiH s drugim zemljama već ima nekoliko potpisanih bilateralnih sporazuma u oblasti malih i srednjih poduzeća.

Ukazao je na činjenicu da je Bugarska zemlja s najvećim procentom korišćenja EU fondova, čak 98 posto, te da je ponudila svoju pomoć u prijenosu iskustava u izradi projekata i aplikacija za povlačenje sredstava.

U razgovoru za Fenu, ambasador BiH u Bugarskoj se osvrnuo i na pitanje izbjeglica iz Sirije i ostalih zemalja te kazao da se Bugarska nalazi na izbjegličkoj balkanskoj ruti i da je pod velikim pritiskom izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Također, dodao je, ova zemlja je i u stalnoj opasnosti zbog blizine granice s Turskom, ali da zasada Bugarska uspijeva zaštititi granicu, dok izbjeglice koje uđu u Bugarsku smješta u izbjegličke kampove kojih, po nekim informacijama, ima ukupno četiri.