Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel pravi proevropsku koaliciju u Italiji, povratak Berlusconija

Silvio_Berlusconi_EPP_2017_1

Evropski zvaničnici u strahu od blokade formiranja vlasti u Italiji nakon izbora 4. marta ove godine već su počeli raditi na formiranju velike koalicije proevropskih stranaka koja bi uključila i bivšeg premijera Silvia Berlusconija, piše portal EurActiv.

Razmjere zabrinutosti mogućim ishodom izbora u Italiji najbolje je pokazala nedavna izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera koji je rekao da se Brisel priprema „na najgori scenarij u Italiji“. Brojni evropski zvaničnici su agenciji AFP rekli da u strahu od blokade i pobjede populističkog Pokreta pet zvjezdica žele podržati koaliciju Berlusconijeve stranke i vladajuće stranke lijevog centra koju vodi Matteo Renzi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron se susreo nekoliko puta s Renzijem koji je podržao njegovu kampanju. Renzijev ulazak u vlasti s Berlusconijem bi mogao biti sličan model koji je deblokirao formiranje vlasti u Njemčkoj, kada se koaliciji desnog centra priključila socijaldemokratska stranka. S druge strane, piše EurAcitv, s Berlusconijem razgovaraju utjecajni članovi Evropske narodne partije, kojoj pripada i stranka bivšeg premijera.

Iako, Berlusconi ne može biti ponovo premijer, jer je osuđen za poresku prevaru, ali može biti osoba koja će postaviti premijera, a najbliži tome je aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani. Kontraverzni magnat je dobio zabranu obavljanja političkih funkcija, ali je i dalje ključna figura i očekuje se da će to ostati i nakon izbora. Berlusconi je prije nekoliko dana u Briselu dočekan s najvećim počastima, čak ga i Berlin ponovo smatra političkim partnerom.

Takav odnos je uveliko prihvaćen zbog porasta populizma u Italiji koji prijeti da se ozbiljno umješa u formiranje vlasti.

– Italijansko javno mnijenje se okreće antievropskim i antiimigracijskim stavovima – navode evropski zvaničnici. Prema anketama, eventualna proevropska koalicija bi imala oko 40 posto glasova, što bi zbog izbornog sistema moglo biti dovoljno da oforme vladu.