Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer započeo sastanke sa evropskim zvaničnicima o članstvu u EU

juncker-cameron

Britanski premijer David Cameron započinje dvodnevne sastanke sa evropskim liderima kako bi ponovo razgovarali o uslovima britanskog članstva u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cameron će se danas sastati sa holandskim premijerom Markom Ruttom, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom, a sutra sa premijerkom Poljske Ewom Kopaczkom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Očekuje se da će premijer upozori evropske lidere da su Britanci na referendumu spremni glasati za izlazak zemlje iz EU ako Evropa ne ispuni njegove zahtjeve.

Camerunov glavni cilj je da migrante iz zemalja EU koji rade u Velikoj Britaniji prislili da čekaju četiri godine prije nego što dobiju mogućnost da zatraže pravo na socijalna primanja i da se onemogući nezaposlenim migrantima iz EU da zatraže socijalnu zaštitu.

Pretpostavlja se da će ovi zahtjevi naići na žestok otpor novoizabranog poljskog predsjednika Andrzeja Dude koji dolazi iz nacionalističke Stranke za pravo i pravdu, a deklariše se kao patriotska.

U Britaniji se trenutno nalazi oko 800.000 poljskih migranata.

Francuska i Njemačka, dvije najutjecajnije sile EU u utorak su postigle integracijski pakt. Francuski časopis “Le Monde” piše da “francuski i njemački lideri nemaju mnogo zajedničkog za Davidom Cameronom”.

Dogovor poziva na bližu političku integraciju članova eurozone. To je došlo kao udarac Cameronu jer mnogi britanski euroskeptici sumnjaju da fundamentalne reforme mogu biti postignute bez promjene Lisabonskog sporazuma.

Dvije zemlje će iznijeti svoje prijedloge na samitu EU 25. juna koji će, ako budu usvojeni, zatvoriti vrata bivšem Lisabonskom sporazumu koji se smatra osnovom ustavnog poretka EU.

Britanski premijer također, traži da se daju veće ovlasti državnim parlamentima kako bi se blokirali prijedlozi za nove zakone i eurozona spriječila da uvodi nove zahtjeve članicama EU koje nisu članice eurozone.

Cameronova Konzervativna stranka zavjetovala se da će održati referendum do 2017. godine, što će biti prvi referendum o članstvu koji je u zemlji održan od 1975. godine.