Bugari traže da EU koriguje kvote za prihvat migranata

imigranti bugarska

Bugarska je zatražila od Evropske komisije da u zemlje članice bude poslano manje migranata i izbjeglica.

Bugarska traži da u okviru kvote koju je predložila Evropska komisija, u cilju pravednije raspodjele migranata po zemljama članicama, bude poslano manje migranata u zemlje koje se nalaze u sistemu Evropske unije (EU).

U saopćenju bugarske Vlade se navodi da Sofija podržava kvota sistem koji je uvela Evropska komisija. Ipak, navodi se da će Bugarska sigurno tražiti izmjene unutar predloženog kvota sistema.

[pull_quote_right]Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila[/pull_quote_right]

Na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutrašnje poslove EU-a, koji će se 15. i 16. juna održati u Luksemburgu, Bugari će tražiti izmjene u kvota sistemu u vezi sa raspodjelom migranta po zemljama članicama.

U saopćenju se navodi da je potrebno dogovoriti raspodjelu na osnovu geografskog položaja zemlje.

Također se navodi da u zemlje članice treba slati manji broj migranata i izbjeglica.

Evropska komisija je u maju predstavila Evropski migracijski program koji sadrži prijedlog uvođenja kvota za raspodjelu izbjeglica po državama članicama Unije.

Riječ je o dvije mjere, preraspodjeli osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i već su na teritoriji EU-a, te preseljenju izbjeglica iz trećih država u zemlje članice EU-a.

Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila.

Osim uvođenja kvota, evropska migracijska strategija uključuje borbu protiv krijumčara, te utrostručenje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Triton i Poseidon u 2015. i 2016. godine.